Hlavní obsah

Brnem prošli vyznavači švihlé chůze

Brno

Centrem Brna o víkendu prošel již podeváté recesistický průvod s názvem Švihlý pochod. Připojilo se k němu odhadem 200 lidí, řada z nich v obleku s buřinkou a kufříkem stejně jako ve filmovém předobrazu, který stvořila britská komediální skupina Monty Python.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Centrem Brna prošel recesistický průvod s názvem Švihlý pochod.

Článek

Podle jednoho z iniciátorů pochodu Adama Jandory je účelem předvést všemožné kreace při chůzi a především pobavit sebe a lidi okolo v době, kdy se v šedivém zimním městě nic neděje.

„S Danem Maškem, se kterým jsme tuhle kdysi čistě studentskou zábavu vymysleli, se snažíme začínat originální chůzí, jakou předváděl John Cleese. Ostatní obvykle mají svoje kreace a ty potom přidáváme i my,” řekl Jandora, který si osvojil funkci náměstka odboru levé nohy ministerstva švihlé chůze.

Jeho kolega Mašek se pasoval do pozice tajemníka vládního výboru pro zešvihlení chůze národa. A při projevu upozornil, že se věnuje jen malá pozornost mistrům švihlé chůze, kteří potřebují různé kloubní protézy. Připomněl také zastánce švihlé chůze, kteří v roce 1989 zvonili klíči připevněnými na zdvižené noze.

Letos poprvé se pochod nekonal na „Mezinárodní den švihlé chůze”, kteří recesisté stanovili na 7. leden. „Jelikož je příští ročník desátý a chceme udělat velkou oslavu švihlé chůze, zkusili jsme to o víkendu a vypadá to, že lidé přijdou raději než ve všední den,” řekl Jandora. První rok jich šlo jen deset a tři čivavy, zavzpomínal.

Švihlá chůze ve světě

Dlouho se Švihlý pochod konal pouze v Brně. V roce 2017 ale Jandoru s Maškem oslovila manažerka Monty Pythonů Holly Gilliamová a pověřila je organizováním Švihlých pochodů po světě.

„Oslovili jsme přes sociální sítě některé lidi a ponoukli je, aby pořádali také pochody. Uskutečnil se tak už v Brazílii, v USA, na Novém Zélandu či v Makedonii. A je super, že vznikají i spontánní akce jako v Budapešti nebo také v Česku ve Zlíně,” řekl Jandora.

Scénka se švihlou chůzí pochází ze skeče Monty Pythonů s názvem Ministerstvo švihlé chůze, který se vysílal v roce 1970. Byl součástí televizní komediální série Monty Pythonův létající cirkus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám