Hlavní obsah

Brňan upletl kuriózní pomlázku. Ženy však mohou zůstat v klidu

Novinky, jky

V pelhřimovském Muzeu rekordů a kuriozit je kromě řady velikonočních kraslicových rarit k vidění třeba klasická, avšak obří - téměř šestimetrová - pomlázka z vrbových prutů, miniaturní (4,5 mm) z téhož materiálu, pomlázka z vlasů a teď nově i velikonoční pomlázka z vydřích vousů. Za jejím vytvořením stojí Jan Břicháček z Brna.

Foto: ag. Dobrý Den Pelhřimov

Před kuriózní pomlázkou se mohou třást tak akorát malé figurky.

Článek

Břicháček upletl unikátní pomlázku ze čtyř hmatových vousů vydry říční. Je kratičká - má pouhých 61 milimetrů. Jde o úsměvnou hříčku, která ale stála nemalé úsilí. Vous se špatně tvaruje – pro přirovnání je jeho tvarování podobně složité, jako kdybyste se snažili něco tvarovat z lidského nehtu.

Samotné pletení pomlázky trvalo autorovi zhruba tři hodiny, avšak na práci v tak malém měřítku a s tímto materiálem musel použít řadu nečekaných pomůcek, mimo jiné binokulární mikroskop, čelní lupu, gumovou podložku se zářezy na přidržování konců vousků, různě tvarované pinzetky s precizně přibroušenými hroty či několik šicích jehel se špičkami zbroušenými do různých tvarů.

Vydří vousy dostal darem

Pomlázka má navíc rukojeť o šířce 1,4 milimetru, vyrobenou z rybářského vlasce, která je na druhém konci ozdobená zelenou mašličkou z hedvábí. Nezbývá než pečlivost tvůrce pomlázky obdivovat.

Materiál na výrobu – tedy ony vypadané vydří vousy – dostal Břicháček prostřednictvím Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově darem od majitelů ochočené vydry, manželů Pavlíkových z Trhových Svin.

Pomlázka byla věnována do expozice pelhřimovského Muzea rekordů a oficiálně zaregistrována.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám