Hlavní obsah

Britský mladík sní týdně sto padesát banánů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešní době, kdy je všeho dostatek a lidé bojují s nadváhou, se mnoho z nás upíná k nějaké „zaručené“ dietě. Jednadvacetiletý Brit Dane Nash už půl roku nejí skoro nic jiného než banány a prý se nikdy ve svém životě necítil lépe.

Foto: Profimedia.cz

Mladíkovu stravu tvoří už půl z 80 procent banány.

Článek

Mladík dlouhodobě trpěl špatnou pletí, proto po všech možných pokusech a návštěvách dermatologů přešel na veganskou stravu. Posledního půl roku tvoří 80 procent jeho stravy pouze banány.

Dane je kupuje po kilech. Často prý v obchodě musí prý vysvětlovat, k čemu tolik banánů potřebuje. K snídani si dává dvě velké smoothie z osmi až dvanácti banánů rozmixovaných se špenátovými listy.

K obědu si dává stejnou porci tropického ovoce s bobulovitými plody, hruškami či jiným ovocem. K večeři si dopřeje zeleninový salát. Aby mu nechyběly vitamíny, doplňuje stravu o vitamín B12, D a spirulinu.

Je to prý přirozené

Dane Nash je přesvědčený, že jíst jenom ovoce je pro lidi přirozené. Dělají to tak i jiní živočichové a jejich zdraví to prospívá. Je toho názoru, že množství civilizačních nemocí naopak jasně ukazuje, že rozmanitá strava pro nás není dobrá.

Foto: Milan Malíček, Právo

„Banány jsou nejlepší tropické ovoce. Jsou snadno dostupné, levné, obsahují dostatek kalorií a výživných látek. Díky této dietě mám konečně kontrolu nad svým zdravím a životem,“ tvrdí Brit. Přestože odborníci a výživoví specialisté jsou jiného názoru, mladík na svém životním stylu nic měnit nechce. Prý se nikdy necítil lépe.

Frutariánství

Pro tento způsob stravování existuje výraz frutariánství (někdy také fruktoriánství nebo fruitariánství). Jedná se o striktní formu veganství. Strava zahrnuje pouze ovoce, ořechy, semena a jiné plody. Základní myšlenkou frutariánství je uznání rostlin jako plnohodnotných živých organismů. Při sběru proto rostlina nesmí být zraněna a někteří raději jedí jen plody, co samy spadnou na zem.

Odborníci se shodují, že tato strava je pro dospělého člověka vhodná pouze po omezenou dobu, pro děti a dospívající osoby je pak zcela nevhodná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám