Hlavní obsah

Britský Chinook zapadl na poli, záchranná operace trvala týden

Novinky, Jakub Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořádnou práci dalo britským vojákům vyprostit zapadnutou helikoptéru Chinook z měkké půdy na poli, kde musel stroj minulý týden nouzově přistát. Týdenní záchranná operace nakonec byla úspěšná.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEY KOMENTÁŘE: Helikoptéra Chinook britského letectva RAF uvízla na několik dnů v bahně v OxfordshiruVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Boeing CH-47 Chinook, který bez nákladu a posádky váží téměř 11 tun, zapadl v blátě na poli poblíž základny Benson v hrabství Oxfordshire. Po týdenním pobytu v bahně, kdy byla helikoptéra nepřetržitě hlídána vojáky, se povedlo dostat stroj ven, informovala BBC.

Vrtulník se převrátil vrtulí dolů. Žák udělal mnoho chyb, uzavřela policie tragickou nehodu

Krimi

V pondělí byly na místo přivolány dva jeřáby, které helikoptéru nadzvedly a pod kola byla umístěna plachta, jež vytvořila téměř 80 metrů dlouhou dráhu. Mluvčí základny Britského královského letectva (RAF) v Bensonu uvedl, že celá akce byla vzhledem k panujícím podmínkám náročná.

Helikoptéra s tandemovým uspořádáním dvou nosných rotorů může přepravovat až 55 osob a 10 tun nákladu. První let Chinooku se uskutečnil už v roce 1961, dodnes helikoptéry slouží kromě Velké Británie také ve Spojených státech, Japonsku či Španělsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám