Hlavní obsah

Britské pobřeží bičuje obrovské množství pěny, moře ji chrlí dál a dál

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cleveleys

Může to sice vypadat jako takový malý zimní zázrak, ale není na tom nic až tak pěkného a je to navíc nebezpečné. Britské pobřežní městečko Cleveleys se potýká s velmi netypickým blizardem. Z moře totiž na město létají doslova hektolitry pěny, které už pokryly zdejší zahrady a silniční komunikace. Právě pro motoristy je tato pěna extrémně nebezpečná.

Článek

Není to poprvé, co obrovské množství pěny vtrhlo na obyvatele hrabství Lancashire. V tom, co obří tvorbu pěny způsobuje, nemají jasno. Někteří se obávají, že je to známka velkého znečištění moře. Tamější ekologové předpokládají, že pěna vzniká kombinací rozkládajících se řasových hmot a silného přílivu.

"Odebrali jsme nějaké vzorky. Pokud pěnu způsobuje nějaké znečištění, potřebujeme o tom vědět. První vzorky však zatím neukázaly na přítomnost žádných pracích prostředků či podobných látek. Domníváme se tak zatím, že jde o rozkládající se řasy, které vytváří pěnu v kombinaci s přílivem. Víme, že se to tu nárazově stává a poté také velmi rychle mizí. Chceme vědět, co tento jev spouští," uvedla mluvčí místního ekologického úřadu.

Pěna u pobřeží poletuje rychlostí až 145km/h. Jeden z obyvatel Gorden Stanley uvedl, že je celá situace hrozivá. K tomuto jevu sice v oblasti dochází vždy jednou za několik let, v roce 2011 už se to však stalo potřetí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám