Hlavní obsah

Britové se straší arktickou zimou

Právo, rm, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

S předpovědí mimořádně tuhé "arktické zimy" přišli britští odborníci na serveru Metcheck.com, kteří prognózu posilují oznámením, že úspěšně předpověděli také letošní poměrně chladné léto.

Foto: Jaroslav Štěpaník
Článek

Analytikové tak sdělili televizi Sky, že Británii čeká jedna z nejchladnějších zim v novém století, přičemž první vlna tuhých mrazů udeří už příští týden. Bookmakeři okamžitě zareagovali a vylepšili kurs na zasněžené Vánoce z 8/1 na 6/1.

Anglická předpověď má však jeden háček - v Británii omývané teplým Golfským proudem se sníh udrží jen stěží několik dní po sobě, a termín "arktický" se tam v běžné řeči používá pro zimy, které by Středoevropana z míry nevyvedly.

Proto se také známý český meteorolog doktor Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze nad předpovědí z Británie lehce pousmál:

"Dlouhodobé předpovědi na měsíc mají pouze 65procentní pravděpodobnost, že se vyplní. Natožpak na tak dlouhé období, jako bude letošní zima," poznamenal.

"Dělat dnes předpovědi na prosinec nebo leden je záležitost velmi obtížná a zatím v plenkách. Tvrdit, že se to bude přesně takto vyvíjet, a odhadnout vpády arktického vzduchu dokonce na jednotlivé dekády pokládám proto spíše za spekulaci."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám