Hlavní obsah

Brigitte Bardotová dostala vysokou pokutu za urážku obyvatel ostrova Réunion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská herečka a bojovnice za práva zvířat Brigitte Bardotová musí zaplatit pokutu ve výši 20 tisíc eur (přes půl milionu korun) za urážku kvůli dopisu, v němž v roce 2019 označila obyvatele ostrova Réunion za zdegenerované barbary. Rozhodl o tom ve čtvrtek soud. Bardotová v dopise adresovaném prefektovi zámořského departementu v Indickém oceánu kritizovala, jak se na ostrově zachází se zvířaty.

Foto: Reuters

Brigitte Bardotová je známou ochránkyní práv zvířat.

Článek

Její dopis vzbudil před dvěma lety rozhořčení kvůli formulacím, které obyvatelé ostrova považovali za rasistické a urážlivé. Réunion tehdy označila za „ďábelský ostrov“, jehož obyvatelé stále „mají geny divochů“.

Bardotová: Herečky se v kampani MeToo jen pokrytecky zviditelňují

Zahraniční

„Zdegenerovaná populace stále hoví ... barbarským tradicím,“ uvedla tehdy Bardotová a poukázala konkrétně například na zvyk stínání zvířat, která slouží jako oběti při lidových slavnostech, nebo na to, že rybáři používají jako návnady pro žraloky mrtvé kočky a psy.

Prokuratura žádala pro 87letou Bardotovou pokutu 25 tisíc eur a 5000 eur pro jejího asistenta, který dopis poslal. Soud byl nakonec ve verdiktu mírnější.

Bardotová, hvězda filmů 50. a 60. let, která byla sexuálním symbolem své doby, je dlouhodobě známa jako bojovnice za práva zvířat. V minulosti kritizovala například držení zvířat v zajetí či používání kožešin v módním průmyslu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám