Hlavní obsah

Brazilský drogový dealer unesl lékařský personál, aby naočkoval lidi ve své čtvrti

Novinky, tcs

V Brazílii se zvyšuje počet případů nakažení velice nebezpečnou žlutou zimnicí. Navzdory snahám vlády řada lidí, zejména z nejchudších oblastí, nemá k dispozici přístup k vakcínám. To se rozhodl změnit drogový dealer a šéf gangu Thomaz Vieira Gomes, který unesl lékařský personál a donutil ho naočkovat lidi v chudinské čtvrti, kde gang působ. O případu informoval brazilský deník Correio Braziliense.

Foto: Profimedia.cz

Vakcína proti žluté zimnici (ilustrační foto)

Článek

Je sobota 27. ledna. Noční směna na klinice ve čtvrti Itaúna v brazilském Riu probíhá klidně do chvíle, než ke zdravotnickému zařízení přijedou dva černé vozy. Vyskočí z nich skupinka mužů a vtrhne dovnitř. Tam seberou veškeré vakcíny proti žluté zimnici a ještě ke všemu odvedou i dva muže, kteří zrovna mají službu. Unesené zdravotníky čeká dlouhá noc plná očkování.

S neustále přibývajícími případy žluté zimnice se brazilská vláda snaží vypořádat již několik měsíců. Ministerstvo zdravotnictví plánuje proti nebezpečnému virovému onemocnění naočkovat milióny lidí, což ale nezvládají kapacity zdravotnických zařízení. Nejchudší lidé se tak k vakcínám nedostanou.

To je i případ obyvatelů Salgueira, favely (chudinské čtvrti) v brazilské metropoli Rio de Janeiro. Tyto slumy jsou místem, kde stát prakticky nevládne a policisté, pokud už do favel musí vstoupit, se tu pohybují jen těžce ozbrojeni. Místo nich zde vládnou drogové gangy a násilí je tu na denním pořádku.

Novodobý Robin Hood

Čtyřiadvacetiletý Thomas Vieira Gomes, známý též pod přezdívkou 2N, řídí drogový gang, který má Salgueiro pod palcem. Úřady je považován za jednoho z nejnebezpečnějších zločinců v Riu. A právě on podle všeho zorganizoval krádež vakcín a únos zdravotníků.

Auta z kliniky zamířila přímo do baru Amarelinho nacházejícího se uprostřed Salgueira. Oba zdravotníci následně strávili hodiny očkováním místních obyvatel. Podle vyjádření obou mužů, nebyli únosci agresivní a k únosu se odhodlali jenom proto, že jinak by obyvatelé Salgueira očkování nezískali.

Foto: procurados.org

Po drogovém delarovi už dlouho pasou úřady.

Únos nebyl nahlášen policii, vyšetřování celého incidentu ale oznámilo místní oddělení veřejného zdraví. Případ okamžitě zaujal uživatele sociálních sítí a mnozí Gomese považují za místního Robina Hooda. „Je to kretén, ale tohle byla služba veřejnosti,“ napsal například na svém twitteru bývalý ministr životního prostředí Carlos Minc.

Starost o blízké nebo dobré PR?

Otázkou zůstává, zda právě zlepšení veřejného mínění nebylo celou dobu Gomesovým hlavním cílem. Narkobaron Pablo Escobar si finanční i hmotnou podporou chudých kupoval jejich přízeň a ti ho pak před kryli před policií.

Odměna za jakoukoliv informaci vedoucí ke Gomesově dopadení je zatím vypsána ve výši 10 000 realů (zhruba 62 000 korun), je ale pravděpodobné že se v budoucnu ještě zvýší. Nyní však Gomes sklízí obdiv za to, že se dokázal postarat o své sousedy.

Žlutá zimnice je velice nebezpečným virovým onemocněním vyskytujícím se zejména v Africe a Jižní Americe. Virus přenáší komáři. Po inkubační době, která trvá tři až šest dnů, dochází k horečkám, bolesti kloubů a posléze ke krvácení ze zažívacího traktu, kůže, očí, uší, nosu či pohlavních orgánů.

Cizinci nakažení touto chorobou jí podlehnou zhruba v padesáti procentech případů, úmrtnost místních obyvatel se pohybuje kolem pěti procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám