Hlavní obsah

Bouří se nad Atlantikem urodilo tolik, že meteorologům došla jména

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teprve podruhé od poloviny 50. let došla meteorologům předem připravená jména pro cyklóny nad Atlantickým oceánem, a museli se proto uchýlit k pojmenovávání bouří podle řecké abecedy. Nová subtropická bouře, jež se dnes utvořila nad východním Atlantikem, tak nese označení Alfa.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nad Atlantikem se v pátek vytvořila tropická bouře Wilfred, která se podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) nachází jihozápadně od Kapverd. Stala se 21. cyklónou letošní atlantické sezóny, kterou doprovázel vítr o rychlosti alespoň 63 kilometrů v hodině, a vysloužila si proto vlastní pojmenování.

Meteorologové tím však vyčerpali předem připravená jména pro letošní rok a další systém, který se utvořil západně od Portugalska, tak museli podle mezinárodně stanovených pravidel pojmenovat podle prvního písmena řecké abecedy, tedy Alfa.

K podobnému kroku přitom došlo zatím jen jednou, a to při ničivé hurikánové sezóně z roku 2005, při níž například zdevastoval město New Orleans hurikán Katrina. Meteorologové tehdy použili celkem šest písmen řecké abecedy, bouře Beta a Epsilon přitom dosáhly úrovně hurikánu.

Bouře Sally zabíjela v Alabamě

Amerika

Nynější Alfa se aktuálně nachází asi 120 kilometrů severně od Lisabonu a doprovází ji vítr o rychlosti 85 kilometrů v hodině. Podle předpovědi však zřejmě brzy zanikne.

Letošní hurikánová sezóna je výjimečně aktivní a podle předběžných ukazatelů by mohla překonat i rekordní rok 2005. Tehdy se totiž bouře pojmenovaná jménem začínajícím na W objevila až 8. října, někdejší bouře Alfa se pak zformovala až o necelé dva týdny později.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám