Hlavní obsah

Bolivijský kmet zemřel ve věku 123 let. Prý mu pomáhala koka

Novinky, vps

Bolivijský pastevec Carmelo Flores Laura, který byl podle tamní matriky starý 123 let, v pondělí zemřel. Pokud by jeho záznamy byly pravdivé, jednalo by se o nejstaršího člověka na světě, napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Carmelo Floresovi bylo podle křestního listu 123 letVideo: Reuters

 
Článek

O Floresovi loni v srpnu informovala bolivijská televize Uno. Pastevec žijící v horách poblíž metropole La Paz byl tehdy na svůj věk v dobrém stavu - nenosil brýle a chodil bez pomoci hole. K zahnání hladu žvýkal lístky koky, čemuž mimo jiné přisuzoval svou dlouhověkost. [celá zpráva]

Jeho zdravotní stav se ale v poslední době zhoršoval. Smrt si ho našla v pondělí ve spánku.

„V neděli moje děti přijely z La Paz, seděli jsme s otcem na verandě. Nechtěl nic jíst a cítil se velmi unaveně. Můj bratr mi říkal, ať ho vezmeme do nemocnice, ale nešlo to, byl moc slabý. Jen jsme tak doufali, že se jeho stav zlepší,“ řekl Floresův syn Cecilio.

Flores, který se narodil 16. července 1890, disponoval křestním listem. Ty v době jeho narození vystavovali kněží a stát je uznával jako platný dokument, rodné listy se totiž v zemi začaly vydávat až v roce 1940.

Bolivijcovi tak do 124. narozenin chyběl necelý měsíc, čímž by byl rekordmanem. Dosavadní nejvyšší oficiálně potvrzený věk drží podle Guinnessovy knihy rekordů Francouzka Jeanne Calmentová. Zemřela v roce 1997 ve věku 122 let a 164 dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám