Hlavní obsah

Blíží se dvojice komet

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od pátku tohoto týdne po dobu deseti dnů a pak v únoru budeme mít možnost sledovat pouhým okem dvě jasné komety. Právu to sdělil v pondělí Kamil Hornoch ze Společnosti pro meziplanetární hmotu.

Foto: www.spartak-mas.cz
Článek

"Podobně jasné komety jsme mohli pozorovat naposledy v letech 1996, 1997 a loni na jaře letošního roku. Tentokrát však bude situace zcela výjimečná v tom, že obě dosáhnou maximální jasnosti krátce po sobě v rozmezí necelého měsíce. Pro Zemi nepředstavují žádné nebezpečí, naopak nabídnou pěknou podívanou," uvedl astronom.

První bude kometa C/2002 X5 (Kudo-Fujikawa), kterou objevili 13. prosince 2002 japonský astronom Tetuo Kudo a o den později nezávisle Shigehisa Fujikawa. Mezi 10. až 20. lednem by měla být poměrně dobře viditelná pouhým okem v souhvězdí Orla, a to jak ráno, nejlépe těsně před půl sedmou nízko nad východím obzorem, tak i večer těsně před osmnáctou hodinou nad obzorem západním. "Při pohledu pouhým okem se nebude zřejmě svým vzhledem výrazně lišit od podobně jasných hvězd. Pohled triedrem však ukáže mírně zamlženou hvězdu s ohonem," uvedl Hornoch.

V posledních lednových dnech uvidíme pouhým okem i kometu nesoucí označení C/2002 V1 (NEAT), která byla objevena loni 6. listopadu. Koncem ledna bude viditelná večer nad západním obzorem na pomezí souhvězdí Pegasu a Ryb. Bude rychle zjasňovat, ale každý večer bude stále níž a níž nad obzorem, protože se bude přibližovat ke Slunci. Kolem 10. února se přesune do severní části souhvězdí Vodnáře. V tuto dobu by měla být nejnápadnější kolem 18. hodiny, kdy by již mohla být jasnější než hvězdy Velkého vozu, ale v nevelké výšce nad západním obzorem. Viditelná by mohla být přibližně až do 14. února

Reklama

Výběr článků

Načítám