Hlavní obsah

Berete s sebou domácí mazlíčky na dovolenou? Za hranicemi na ně může číhat nebezpečí

Na zahraniční dovolenou s sebou stále více Čechů bere i čtyřnohé mazlíčky. Kromě psů a koček si ale zpět do Česka často přivážejí i nezvané hosty v podobě parazitů. Ti mohou zvířata, a dokonce i jejich majitele, smrtelně ohrozit. Podle veterinářů by měli lidé svá zvířata před cestou chránit antiparazitiky a po návratu z dovolené je nechat preventivně vyšetřit.

Foto: Profimedia.cz

Na domácí mazlíčky číhá za hranicemi nebezpečí, nemoci přenáší tamní hmyz i klíšťata (ilustrační foto).

Článek

Patříte-li mezi ty, kteří se bez svého zvířecího mazlíčka neobejdou ani na dovolené, měli byste mít na paměti, že za hranicemi na ně může čekat nebezpečí v podobě hmyzu, který saje krev, i klíšťat přenášejících nevítané parazity.

„V Česku zatím není tolik nebezpečných parazitů, kteří působí smrtelná onemocnění psa nebo kočky, jako je tomu nedaleko od nás. Například původce tzv. srdeční dirofilariózy ohrožující srdce a krevní oběh psa se ale běžně vyskytuje už na jižním Slovensku, v Maďarsku nebo na Balkáně,“ říká parazitolog David Modrý z České zemědělské univerzity v Praze a Masarykovy univerzity v Brně.

Leishmanióza může zabít psa i jeho pána

Na nenápadné parazity mohou zvířata narazit i v oblíbených dovolenkových destinacích, jako je Chorvatsko, Itálie nebo Španělsko. Jednou z nejnebezpečnějších nemocí, která čtyřnohým členům domácnosti v zahraničí hrozí, je leishmanióza. Přenáší ji hmyz podobný komárům, který u nás nežije. V Česku se tato nemoc, která může být smrtelná nejen pro psa, ale i jeho pána, přirozeně nevyskytuje. V Chorvatsku a Itálii je ale rozšířená.

„V jižní Evropě je proto ochrana zvířete zásadní i kvůli bezpečí jeho lidského okolí. Vhodnými antiparazitiky lze leishmanióze předejít a ochránit jak psa, tak jeho pána,“ vysvětluje Modrý.

Majitelé psů a koček by se podle něj měli před cestou poradit se svým veterinářem, který jim doporučí nejvhodnější ochranu jejich mazlíčků. Ideální je vhodná antiparazitika kombinovat.

Konkrétně psům pak při prozkoumávání nového okolí hrozí také riziko infekce thelaziemi, hlísticemi parazitujícími ve spojivkovém vaku.

„Pes se vrátí zpět do Česka a po nějakou dobu vypadá úplně normálně. Pod víčkem má přitom parazitické hlístice, které postupně vyvolají těžké záněty spojivek,“ upozornil Modrý.

Doporučuje se preventivní vyšetření 

Doporučuje proto zvířata po návratu z dovolené vždy preventivně vyšetřit, ideálně s odstupem dvou až tří měsíců. Na hlístice, které přenáší moucha sající slzy psů, ale nemusí majitelé zvířat narazit pouze v jižních krajinách. Podle nejnovějších nálezů odborníků žije i v tuzemských listnatých lesích.

„Již jsme ve fázi, kdy se nemoci nedá předcházet jinak než ochranou psa, protože už i u nás se infekce thelaziemi šíří,“ popsal Modrý a dodal: „Nemůžeme jít se psem do lesa a dávat pozor, jestli mu nenalétávají mušky do očí. Stejně tak nejsme schopni uhlídat, jestli psovi nesaje krev komár. Z toho důvodu je zodpovědné zvíře chránit stabilně po celou sezónu výskytu přenašečů, tj. od jara do podzimu.“

Reklama

Výběr článků

Načítám