Hlavní obsah

Benzín chtěl zaplatit stolibrovou mincí. Od policie dostal odškodné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřiapadesátiletý Brett Chamberlain rád platí za pohonné hmoty mincemi a často k tomu používá mince netradiční. Když se pokusil zaplatit mincí v hodnotě sto liber, obsluha ji odmítla přijmout a zavolala policii. Ta Chamberlaina neoprávněně vyslýchala, mince totiž byla platná. Muž nyní dostal odškodné ve výši 5000 liber (152 tisíc korun).

Foto: Profimedia.cz

Brett Chamberlain s pamětní mincí, která mu vynesla tučné odškodné.

Článek

Chamberlain z britského Devonu se pokusil zaplatit mincí v nominální hodnotě sto liber u benzinové stanice řetězce Tesco už loni v červenci. Poté, co zaměstnanci odmítli platbu přijmout, muž odjel a obsluha zavolala policii, která později Chamberlaina zatkla za to, že odjel bez placení.

Na policejní stanici Chamberlain strávil výslechem čtyři hodiny, než byl propuštěn. Pak byl pouze informován policií, že ta nevznese žádné obvinění.

Foto: Profimedia.cz

Mince s motivem slavného Trafalgar Square má nominální hodnotu 100 liber.

Podstata problému tkví v tom, že podle zákona z roku 1971 jsou pamětní mince vyražené Královskou mincovnou legálním platidlem. To platí i pro minci z roku 2016 s motivem Trafalgar Square, kterou použil Chamberlain. Obchodníci nemusí takové mince přijmout, ovšem v Británii člověka nelze stíhat za to, že odešel z obchodu bez placení, pokud se pokusil zaplatit legálním platidlem.

Jelikož se Chamberlainovi podle jeho názoru „nedostalo adekvátní omluvy či ujištění, že celá událost bude vymazána z policejního registru“, rozhodl se policii zažalovat. Tento týden mu bylo přiznáno odškodné ve výši 5000 liber (152 tisíc korun).

V Česku je to stejné

V České republice panuje podobná právní úprava. Obchodníci mohou, ale nemusí přijmout platné české a československé pamětní mince v jejich nominální hodnotě.

Lidé v mraze čekají v dlouhých frontách na další dvacetikoruny

Ekonomika

Stejně tak mohou odmítnout platbu mincemi, pokud jich je stejných padesát a více. To například znamená, že mohou odmítnout platbu v korunách, pokud je hodnota větší než padesát korun. A platbu v padesátikorunách, pokud je hodnota větší než 2500 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám