Hlavní obsah

Belgický princ Laurent je pod čepcem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Belgický princ Laurent se v sobotu konečně ve svých 39 letech oženil - vyvolenou je blonďatá zeměměřička Claire Coombsová. Nevěsta měla na sobě bílé šaty, krajkový závoj předávaný v královské rodině z generace na generaci a dvoumetrovou vlečku. Princ byl v uniformě válečného námořnictva, s hodností kapitána fregaty.

Foto: Hynek Mojžíš

Děti z plzeňské Valchy se díky iniciativě místních těší z nového hřiště.

Článek

Belgičany dojímá, že do manželství vlezl už i téměř čtyřicetiletý Laurent, "černá ovce" královské rodiny, zlobil a výtržník, který dlouho dělal králi Albertovi II. více starostí než radostí. Lidem je blízký i kvůli své lásce ke zvířatům a početným ekologickým aktivitám.

Křehká Claire se k metrákovému synkovi prý hodí i proto, že je v rodině první vetřelkyní nešlechtické krve. Při civilním obřadu na bruselské radnici se starosta Freddy Thielemans docela bavil přesnou aplikací belgických předpisů, které vyžadují, aby každou formulku včetně nezbytného "berete si..?" opakoval francouzsky, vlámsky a německy. Laurent si s tím starosti nedělal - na všechny otázky odpovídal jednoznačným "oui- ja", případně "ja-oui".

Pak už blikaly motocykly a centrem Bruselu se šinuly hlemýždím tempem desítky limuzín ke katedrále svatého Michala a svaté Guduly. Pánové měli při nastupování potíže se šavlemi a dámy s klobouky. Ty byly totiž "doporučeny", přičemž výjimku si jako jediné vymohly manželka premiéra Guy Verhofstadta, místopředsedkyně federální vlády Laurette Onkelinxová a ministryně dopravy Isabelle Durandová.

Ty ostatní přišly s klobouky všech barev a tvarů, kulatými i šišatými, vícevrstevnatými i prostými, zelenými, modrými a velmi často červenými. V jednom z takových se nesla i milovaná princezna Mathilde, manželka korunního prince Philippa, Laurentova staršího bratra. Byl tak široký, že vypadala jako muchomůrka.

Čumilové na Velkém náměstí i před katedrálou hlasitě vítali křehoučkou královnu Fabiolu, vdovu po králi Baudouinovi, celou v lila, prince Lorenza z rakouského rodu d'Este se čtyřmi dětmi (jeho žena, Laurentova sestra Astrid se nedostavila, protože bude mít páté možná už o víkendu), prince Philippa poprvé s generálskými hvězdami a především panovnický pár, krále Alberta s královnou Paolou.

Nechyběl samozřejmě pokrevně spřízněný velkovévoda Jindřich ze sousedního Lucemburska se všemi dětmi, bratry a sestrami, lichtenštejnský princ Nikolaus, švédská korunní princezna Victoria a další. Vesměs nikoli první garnitura, ale spíše královská omladina.

Laurent nemá šanci usednout na belgický trůn a podle všeho si to ani nepřeje. Podle toho to také vypadalo - svatba stála pakatel 271.000 eur (osm miliónů korun), tedy jen třetinu toho, co daňoví poplatníci dali za veselku Philippa a Mathilde v roce 1999. V Královském parku bylo tehdy vypáleno 101 dělových salv, zatímco dnes jen 51. Odborový svaz policistů se u vědomí omezeného rozpočtu zavázal, že za dnešní službu nebudou strážci pořádku žádat víkendový příplatek.

Pod čepcem jsou tedy všechny dospělé belgické královské děti. Týdeník Le Vif-l'Express přinesl karikaturu, na které premiér Guy Verhofstadt hájí bilanci své vlády: "Ať si nás kritizují, jak chtějí, ale jedno musejí uznat - povedlo se nám dostat do chomoutu jak Philippa, tak Laurenta."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám