Hlavní obsah

Během letu vyrobili provizorní dýchací přístroj a zachránili pasažérce život

Postarší žena, které se během lednového letu z Floridy na Jamajku zastavil dech, měla velké štěstí, že byla mezi cestujícími na palubě letadla dvojice velmi schopných lékařů. Ti vyrobili provizorní dýchací přístroj, díky němuž pasažérka přežila, informoval deník Mirror.

Foto: Profimedia.cz

Airbus A320 společnosti JetBlue (ilustrační foto).

Článek

Dech se pasažérce zastavil během letu americké nízkonákladové společnosti JetBlue směřujícího z floridského Orlanda do jamajského Montego Bay. Mezi cestujícími byli naštěstí anasteziologové John Flanagan a Matthew Stevenson, kteří ihned začali jednat.

„Žena měla potíže s plícemi a když jsme se dostali do vysoké nadmořské výšky, nemohla vůbec dýchat,“ svěřil se deníku Mirror Flanagan.

Lékaři však museli improvizovat, neboť na palubě nebyly vhodné lékařské přístroje, které by jim záchranu pasažérky usnadnily.

„Ptali jsme se leteckého personálu, jestli nemají něco, co bychom za normálních okolností využili k záchraně pacienta, jemuž se dech zastavil. Bohužel toho na palubě moc nebylo. Měli kyslíkové masky, ale ty nám byly samotné k ničemu.“ dodal Flanagan.

Napojili masku na kyslíkovou láhev

Zatímco on započal s dýcháním z úst do úst, Stevenson se ujal výroby provizorního dýchacího přístroje. Ten zhotovil tak, že ustřihl kyslíkovou masku a napojil ji na kyslíkovou láhev, kterou měl letecký personál k dispozici.

Let byl mezitím odkloněn a letadlo nouzově přistálo ve floridském městě Fort Lauderdale. „V jeden moment jsme si mysleli, že to nezvládne. Když jsme však začali klesat, vypadalo to s ní čím dál lépe. Myslím, že kdybychom nepřistáli, umřela by,“ přiznal jeden ze zasahujících lékařů.

Žena byla po přistání ihned převezena do nemocnice a letadlo následně pokračovalo po předem naplánované trase.

Reklama

Výběr článků

Načítám