Hlavní obsah

BBC chystá film o fenomenálním fyzikovi Stephenu Hawkingovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Životní příběh fyzika Stevena Hawkinga stiženého těžkou nemocí pohybových neuronů přinese britská BBC na televizní obrazovky v podobě filmového dramatu. Režisérem filmu, jež by se měl na programu BBC 2 objevit v příštím roce, je autor mnoha dokumentů Philip Martin. Informoval o tom britský deník The Daily Telegraph.

Mistrovství světa v pánském stripu 2013

Článek

"Stephen Hawking je jeden z největších teoretických fyziků moderní éry. Nyní máme díky vztahu, jenž s ním vědecká redakce BBC navázala, možnost vyprávět jeho příběh," řekl britskému listu The Daily Telegraph kreativní ředitel BBC Science John Lynch.

Hawkingův souhlas s natáčením je důležitý - předchozí film o svém životě s názvem Bůh a Stephen Hawking označil profesor fyziky za "hloupý a bezcenný".

Choroba byla těžkou ránou

Herec Benedict Cumberbatch ztvární Hawkinga jako 21letého znuděného a ne právě nadějného doktoranda na univerzitě v Cambridge, u nějž je náhle diagnostikována degenerativní nemoc známá jako Lou Gehrigova choroba a lékaři mu dávají dva roky života. Lékaři dnes 61letého profesora fyziky chtěli od propadnutí depresi a sebelítosti uchránit tím, že mu doporučili pokračovat v jeho výzkumu z oblasti obecné relativity a kosmologie.

"Cítil jsem se tragicky. Začal jsem poslouchat Wagnera, nicméně tvrzení v médiích, že jsem začal těžce pít, byla přehnaná," popsal Hawking své tehdejší rozpoložení. "I když moji budoucnost halila černá mračna, uvědomil jsem si, že si najednou život užívám více než předtím."

Autor fyzikálních bestsellerů

Hawking navzdory postupující chorobě dospěl k výraznému pokroku ve svém výzkumu a zasnoubil se s Jane Wildeovou. "To změnilo můj život. Najednou jsem měl proč žít," prozradil. Hawking se stal členem Královské společnosti a Americké národní akademie věd. Má tři děti a jednoho vnuka a stále působí na univerzitě a pořádá přednášková turné.

Světovou proslulost získal především díky knize Stručná historie času, později vyšlo také dílo Vesmír v kostce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám