Hlavní obsah

Basilejskou zoo překvapil test otcovství. Rodičem orangutaního mláděte je samec z vedlejšího výběhu

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zoologická zahrada ve švýcarské Basileji prováděla rutinní test DNA, aby se potvrdilo, kdo je otcem pětiměsíčního mláděte orangutana jménem Padma. Z laboratoře pak přišla překvapivá zpráva: Otcem není samec Budi, který s mládětem a jeho matkou žije ve společném výběhu, ale „soused“ - osmnáctiletý dominantní samec Vendel.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Důvodem, proč basilejská zoo prováděla testy DNA, byla rutinní kontrola otcovství kvůli programu na ochranu orangutanů. Všeobecně se mělo za to, že otcem malé Padmy je samec, který se samicí žije v jednom výběhu.

„Když chováte pouze jednoho samce, o otcovství nemůže být sporu,“ napsala švýcarská zoo ve svém čtvrtečním prohlášení. Jenže ve švýcarské zoo žije celkem devět orangutanů ve třech rodinách.

V každé je samec, samice a mládě a tyto rodiny jsou odděleny plotem. Přesto přes plot přichází do kontaktu, a proto i v tomto případě platí přísloví: „matka je vždy jistá, zatímco otec vždy nejistý“.

Tyto pochybnosti se potvrdily poté, co přišly výsledky testů. Otcem Padmy je samec od vedle jménem Vendel. Ošetřovatele výsledek překvapil, jedním dechem však dodávají, že z čistě biologického hlediska výsledky zase tak překvapivé nejsou.

Vendel je dominantním samcem celé skupiny a jako jediný má silně vyvinuté lícní valy. U orangutanů jsou to druhotné pohlavní znaky, které samičkám velice imponují.

A i když nedominantní samci často při pokusu o spáření uspějí, zdá se, že samičky ve tváři velice vyvinutým samcům nedokážou odolat. To je i případ samičky Maji, která Vendelovým svodům neodkázala odolat ani přes plot.

Reklama

Výběr článků

Načítám