Hlavní obsah

Basejumper zůstal viset na skále 200 metrů nad zemí

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chvilky hrůzy si minulou sobotu prožil rakouský basejumper a parašutista Johannes Grasser. Jeho padák se v Thajsku zachytil za skálu a osmadvacetiletý muž zůstal viset více než 200 metrů nad zemí. Záchranným složkám trvalo hodiny, než se ho povedlo zachránit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Basejumper uvázl na skalním útesuVideo: AP

 
Článek

Grasser se v sobotu časně ráno vydal na horu Khao Ok Talu, seskok však hladce neproběhl. Vítr basejumpera narazil na skálu a jeho padák se zasekl o skalní výběžek. Rakušan zůstal na skále bezmocně viset, kolem půl deváté ráno ho zpozorovali místní a okamžitě zavolali pomoc.

Záchranná operace byla náročná. „Trvala dlouho, protože nám trvalo několik hodin dostat se na vrchol, odkud skočil,“ uvedl Kittipong Chusongseang, člen záchranářského týmu.

Grasser měl štěstí. Zhruba padesát metrů pod ním se nacházela římsa a jeskyně vedoucí do jeskyně, ze které vedla bezpečnější cesta z hory. Záchranáři spustili ke Grasserovi místního horolezce Santhiti Rompothonga, který skálu dobře znal. Ten se s ním setkal tváří v tvář kolem druhé hodiny odpoledne místního času. Následně s ním slanil k ústí jeskyně a tudy se oba dva dostali do bezpečí.

Parašutista přišel během seskoku o vousy

Koktejl

„Byla to dlouhá cesta nahoru a dlouhá cesta dolů,“ ulevil si vyčerpaný Kittipong. Grasser naštěstí utrpěl nárazem pouze lehká zranění.

Base jumping je nebezpečný sport, který kombinuje horolezectví a parašutismus a jehož náplní jsou seskoky z pevných objektů (BASE je anglickou zkratkou; B - building, budova, A - antenna, anténa, S - span, překlenutí, most, E - země)

Rakouský basejumper je členem týmu, který na místě několik dní předváděl své parašutistické umění v rámci oslav thajského Dětského dne, který byl právě v sobotu. Sám Grasser si byl vědom rčení, že když člověka shodí kůň, musí co nejrychleji nasednout zpět do sedla, a v pondělí s hory tentokrát bez sebemenších problémů skočil.

Reklama

Výběr článků

Načítám