Hlavní obsah

Banksy svému rodnému městu věnoval k Valentýnu dívku s prakem. Vandalové ji poničili

Bristol
Aktualizováno

Neznámí vandalové poničili nové dílo britského streetartového umělce Banksyho, které se teprve ve čtvrtek objevilo na zdi v jihoanglickém městě Bristolu. Na černobílý obraz dívky s prakem někdo růžovým sprejem nastříkal vulgární nápis „BCC wankers” a namaloval srdce, informoval server listu The Guardian.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Bristolu se objevil nový BanksyVideo: AP

 
Článek

Umělec Banksy, jehož totožnost zůstává neznámá, se v pátek na instagramu i na svých webových stránkách přihlásil k autorství obrazu, která se už ve čtvrtek objevil na zdi domu v Bristolu. Černobílé dílo zobrazuje dívku s kapucí a prakem v ruce, která míří na velkou skvrnu vyskládanou z umělohmotných červených květů. Obyvatelé města na jihozápadě Anglie začali malbě přezdívat "valentýnský Banksy".

Banksy představil další kontroverzní dílo

Koktejl

Dva dny po vzniku díla, k němuž se začali sjíždět lidé z širokého okolí, někdo na nástěnnou malbu nastříkal zkratku BCC a vulgarismus. Co zkratka znamená, není jasné. Mohla by ale odkazovat mimo jiné na bristolskou městskou radu (Bristol City Council).

Ochranný plot

Kelly Woodruffová, majitelka domu, na kterém se dílo objevilo, chce kolem něj vztyčit ochranný plot, aby zabránila dalšímu poškození.

Vandalové v minulosti poničili několik Banksyho pouličních děl. Řadu z nich také ukradli zloději. Minulý týden ve Francii zadrželi dva muže podezřelé z krádeže Banksyho díla u vjezdu do podzemních garáží pařížské galerie Centre Pompidou.

Kdo se skrývá pod pseudonymem Banksy, není známo. O streetartovém umělci se ví jen tolik, že pochází z Bristolu a na konci 90. let se přestěhoval do Londýna. Banksyho díla se v aukcích pravidelně prodávají za statisíce dolarů. Své výtvory, které často kritizují sociální nespravedlnost ve společnosti, zanechal kromě Británie například i na zdech ve Francii, Spojených státech či v palestinském Pásmu Gazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám