Hlavní obsah

Baldachýn a K.O.Kott

Novinky, Tomáš Baldýnský [www.baldachyn.cz]

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdy bychom neměli zapomínat na politiky, kteří se zasloužili o naši zemi. Navrhuji proto na věčnou památku jednoho talentovaného a schopného poslance odnynějška začali psát slovo kokot se dvěma "T".

Foto: Jan Kaše

K1 v Klatovech

Článek

Pokus poslance Kotta o národní zviditelnění jsem v Lidových novinách hodnotil kladně, jsem si totiž vědom toho, jak obtížné je vydělit se z masy poslanců a donutit národ, aby si vás zapamatoval. Copak už jste zapomněli, co musel kdysi podniknout Vladimír Mlynář, abychom si ho všimli?

Ano, málokdy si uvědomujeme, jak komplikované a nezáviděníhodné je to povolání. Politiky se stávají obvykle lidé jemní, elegantní a inteligentní. Nicméně už po pár týdnech v novém zaměstnání zjistí, že jako takové si je nikdo není schopen zapamatovat a tím později znovuzvolit. V počátcích novodobého politického systému si každý politik musel najít svůj způsob, jak se vrýt do povědomí: jedni se pokoušeli spojit se slavnou značkou (ještě dodnes si mnozí vzpomenou na úspěšné partnerství ministra Petra Čermáka s firmou Mercedes-Benz), jiní vsadili na své slavné rodiče - jako například Miroslav Grebeníček. Krátkozrakost těchto řešení je však očividná, Čermák se sice počase pokusil vše napravit tím, že vydal cédéčko country balad (vážně!), ale ani to ho nezachránilo. A Grebeníčkovi dneska táta už taky nepomůže, ať už je kde chce...

(díky za snímek, Laredo!)

Naštěstí dneska už politici podobné chyby dělat nemusí - v rámci zlepšování servisu dnes rozdávají stranické sekretariáty tajně všem poslaneckým nováčkům velmi podrobné poslanecké manuály. Jejich kompletní obsah samozřejmě neznáme, nicméně jeden útržek byl nalezen uklízečkou na toaletě a vynesen ze Sněmovny...

... takže (povšimnete-li si bodu 9) můžete sami vidět, že poslanec Petr Kott neudělal nic jiného, než se choval podle pravidel. Politici na sebe musí upozorňovat neustále. Každou chvíli se v tisku objeví nějaké odvážné fotografie...

... ti nejbohatší, jako třeba George W. Bush (mimochodem: jeho mailbox), investují do videoklipů, ti chudší alespoň změní image a doufají, že s ní uspějí kdekoli, jen když se o tom bude psát v novinách...

To neustálé přetahování o objektivy kamer dělá z politiky opravdu obtížné řemeslo (je to stejné jako s holicími strojky - už čtyři břity pro hladké oholení! Co přijde příště? Pět?)

Náhody a předurčení

Nechci samozřejmě z úspěchu Petra Kotta dělat kdoví co - přiznejme si to, ty čtyři vhodné vodky byly spíš shodou šťastných náhod, než plánovanou akcí. Ti nejlepší politici svá selhání plánují jasnozřivě a pečlivě léta předem.

Příkladem budiž nastávající kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger, jenž už před mnoha lety vytušil, že jeho hlavním handicapem v guvernérské kampani bude fakt, že jen málokterý z Kaliforňanů bude věřit, že není robot.

Stačilo před lety poskytnout jedno vhodně formulované interview (naskenované tady)...

... a zástup voličů nadšených z toho, jak se jim Arnold omlouvá za to, že měl před lety sex, již brzy vyrazí k urnám.

Škoda, že v Čechách není nějaký podobný borec. Jenže nesmíme zapomínat na čecháčkovství, které se projevilo v Kottově případě v celé své nahotě. Vlna pohrdání, která se vůči němu zvedla v rodné ODS, se dá vysvětlit jen pustou závistí nad tím, že se mu podařilo prorazit.

Jenže závistivci z ODS nevidí, že se tu připravuje půda pro budoucnost: počkejte, až za pár let budou volby a Petr Kott předstoupí před voliče a - stejně jako Arnold - pronese: "Občas jsem se nechoval pěkně. Ale všem, jichž jsem se dotkl, se co nejpokorněji omlouvám." Podíváme se do jeho zjizvené tváře, zjihneme a poběžíme k urnám. O překott.

Ach ano, zjizvená tvář. To je jedno z Kottových tajemství (kromě toho, jak se mu během toho inkriminovaného zasedání podařilo hlasovat, jak se dočtete na parlamentním webu). Protože - jsme přece dospělí lidé - "pád ze schodů" je druhou nejstarší výmluvou na světě po "mejdlu v koupelně". 

Nechci se tu pouštět do nepodložených spekulací, ale to schéma muselo napadnout každého z nás - hádka v parlamentu, pár ostrých slov, rozzuřený Tlustý předseda parlamentního klubu a o pár dní později nedoléčená zranění v obličeji? Náš hrdina Kott jistě vzdoroval hrdinně, nicméně v tomto kole zřejmě podlehl.

Hezký den!

P. S.

Málem bych zapomněl vás upozornit na nový videoklip své oblíbené kapely "Kočičí záchod". To víte, pro samou politiku člověk zapomene na ty opravdu důležité věci...

P. S. P. S.

Do redakce Novinek volal poslanec Petr Kott (vážně!) a vzkázal mi, že z lékařského hlediska (je MUDr.) je zcela dobře možné zranit se při pádu ze schodů zranit tak, aby z toho byly takovéto monokly. Proklepl jsem si to tvrzení a vypadá to, že zpíval pravdu. Což vážně oceňuji, na druhou stranu nesnáším, když mi někdo zboří takovou pěknou teorii!

Vždyť je sám proti sobě!!!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám