Hlavní obsah

Až sto hvězd za hodinu bude padat 13. srpna

Novinky, Václav Pergl
PRAHA

Na opravdovou lahůdku se můžeme těšit v noci ze středy na čtvrtek. Při pohledu na oblohu budeme moc vidět až sto padajících hvězd za hodinu. Hvězdy padají už nyní, ale zatím jich je málo. "Jde o meteory, to jen lidově se jim říká padající hvězdy," řekl Právu Jakub Rozehnal z pražské Štefánikovy hvězdárny v Praze.

Foto: Petr Hejna

před Divadelní kavárnou

Článek

"Jedná se o meteorický roj Perseid, jehož maximum připadá letos na 13. srpna. Během této noci bychom mohli spatřit až 100 meteorů za hodinu. Bohužel pozorování bude rušeno intenzivním svitem Měsíce v úplňku," řekl astronom.

Vysvětlil, že jako meteor se označuje světelná stopa, která vzniká při vlétnutí tělesa z meziplanetárního prostoru do zemské atmosféry. Třením o vzduch ve výšce kolem 100 km nad zemským povrchem se tělíska rozžhavují na teplotu několika tisíc stupňů a zanechávají za sebou stopu ionizovaného plynu, který září.

Protože se jedná o relativně úzký proud částic, zdá se, jako by meteory vylétaly z jednoho místa na obloze. Podle souhvězdí, v němž toto místo, tzv. radiant, leží, jsou jednotlivé roje pojmenovány," informoval Rozehnal. V tomto případě se jedná o souhvězdí Persea a proto meteorický roj Perseid.

Na pozorování není třeba dalekohledu

Nyní Země kříží dráhu meteoroidového proudu, jež za sebou zanechala mateřská kometa Swift-Tuttle, objevená roku 1862. Již nyní můžeme padající hvězdy vidět. "Jejich četnost by se měla neustále zvyšovat až do zmíněného maxima 13. srpna. Meteory bychom ale mohli na obloze pozorovat ještě nejméně týden po maximu," řekl Rozehnal.

Na pozorování meteorů není zapotřebí žádný dalekohled. Největší zážitek budeme mít, jestliže si vyhlédneme nějaké odlehlé místo s volným výhledem na celý obzor. Meteory uvidíme po celé obloze, tedy ve všech směrerech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám