Hlavní obsah

Australské strážce parku naháněl kasuár, krok udržel i se čtyřkolkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva strážci parku na Yorském poloostrově v australském Queenslandu se střetli s kasuárem. Třetí nejvyšší pták na světě s nimi po určitou dobu držel krok i bez ohledu na to, že mu dvojice ujížděla na čtyřkolce. Únik před kasuárem, jehož útok může být pro člověka i smrtelně nebezpečný, se jim podařilo natočit na video.

Foto: Profimedia.cz

Kasuár dorůstá úctyhodných rozměrů.

Článek

O incidentu informoval minulé úterý australský server ARR News. Strážci parku Cameron Wilson a Clayton Enoch na místě monitorovali zarostlou stezku, když se před nimi náhle zjevil kasuár.

Běžce, který obývá tropické deštné lesy, spatřil nejdříve Wilson, kterého kasuár v plné rychlosti pronásledoval do té doby, než strážce parku ztratil kontrolu nad svou čtyřkolkou.

Záběry, na nichž strážci parku ujíždějí na čtyřkolce před kasuárem. 

Poté na něj pták zíral dlouhých osm minut, než mu na pomoc přispěchal kolega Enoch.

„Cameron na mě mával, ať zpomalím, ale já nechápal proč. Poté jsem si v křoví všiml kasuára,“ popsal situaci Enoch, jenž svému kolegovi rychle pomohl dostat se na jeho čtyřkolku, aby krátce na to mohli ptákovi, který si obvykle velmi silně chrání své teritorium, společně uniknout.

Útok může být smrtelný 

„Cestou na mě spadla větev plná mravenců zelených, lezli po celém mém těle,“ řekl Enoch. Kasuár, jenž je schopen vyvinout rychlost až 50 kilometrů v hodině, dvojici naháněl několik stovek metrů. Následně odvrátil pozornost na ostatní strážce parku, kteří jeli po jiné stezce v šestimístné bugině. Ty pak naháněl asi kilometr, než závod vzdal.

„Připadali jsme si jak ve scéně z Jurského parku. Pořád jsme si říkali, co se stane, když nás kasuár dohoní. Modlili jsme se, aby na trati nebyly žádné klády nebo jiné překážky,“ uvedla Sophie Haltová, která byla ve druhém vozidle.

Kasuáři jsou navzdory své plaché povaze považováni za nejnebezpečnější ptáky na světě. Mohou dosahovat výšky 1,8 metru –⁠ vyšší je jen pštros a emu –⁠ a váhy až 70 kilogramů. Útok na člověka může být s ohledem na jejich velikost v kombinaci s ostrými až 12 centimetrů dlouhými drápy i smrtelný.

Reklama

Výběr článků

Načítám