Hlavní obsah

Australanovi transplantovali holenní kost vytvořenou 3D tiskárnou

Ještě před několika lety by Reuben Lichter kvůli infekci v holenní kosti přišel o nohu. Lékařský tým z nemocnice v Brisbane však využil nejnovějších technologií a pomocí 3D tiskárny vytvořil zcela novou kost, kterou mu před dvěma týdny transplantoval. Podle deníku Daily Mail to byla historicky první transplantace holenní kosti vytvořené 3D tiskárnou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Sedmadvacetiletý Lichter dostal infekci, která mu zničila velkou část holenní kosti na pravé noze. Místo toho, aby mu lékaři končetinu pod kolenem amputovali, nabídli mu jiné řešení. „Ani chvíli jsem se nerozmýšlel,“ popsal Lichter, přestože se zákrok do té doby vyzkoušel pouze na ovcích.

Během posledních šesti měsíců podstoupil celkem pět chirurgických zákroků. Aby toho nebylo málo, narodil se mu v té době i syn.

Poslední operace, během níž mu lékaři transplantovali novou 36centimetrovou kost, trvala 14 hodin. Ačkoliv byla operace úspěšná, Reubena čeká k úplnému zotavení dlouhá cesta.

Podle lékařů potrvá ještě 18 měsíců, než bude schopný chodit. Podle Daily Mailu se Lichter zmínil, že jeho malý syn bude chodit dříve než on. „Pokud zde byla šance nepřijít o nohu, abych si mohl syna užívat naplno, tak jsem ji využil,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám