Hlavní obsah

Australané zápolí s pohřbíváním velryb, za poslední měsíc exhumovali už třetí tělo

Australské úřady už asi tuší, že zasypání mrtvého velrybího těla pískem, které vyplavil oceán ke břehu, není ideálním řešením problému. Zbytky rozkládajícího se těla se totiž začaly dostávat na povrch, což pobouřilo veřejnost. Hned na třech místech za poslední měsíc tak musely úřady zajistit exhumaci a následný složitý a nákladný přesun na místo tomu určené.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zasypání velryby do mělkého hrobu v písečných dunách pobouřilo veřejnost.Video: AP

 
Článek

Všechny případy se staly na východním pobřeží a měly do posledního detailu totožný scénář. Počátkem měsíce října pohřbili pomocí bagru dvě rozkládající se těla velryb na plážích ve státě Nový Jižní Wales, koncem měsíce pak tělo keporkaka v Queenslandu. Ve všech případech však musela být těla velryb následně exhumována.

Zasypání velryb do mělkého hrobu v písečných dunách totiž pobouřilo veřejnost. Tamní občané si stěžovali, že rozkládající se tělo může přivábit do oblasti žraloky a způsobit lidem zdravotní potíže, neboť části velryby se začaly dostávat z písku na povrch.

Úřady popohnala petice

Lidé se dokonce obrátili na sociální sítě, kde založili petici, jež žádala tamní úřady o řešení problému. Za tři dny ji podepsalo přes pět tisíc lidí. O dva dny později úřady prohlásily, že odstranění velryby zajistí, náklady na její pohřbení vyčíslily na 30 tisíc australských dolarů (přes půl miliónu korun).

Operace se nakonec zúčastnilo na 50 lidí, z nichž většina musela mít ochranný oděv. „Části těla házeli pracovníci do kontejneru, jenž obsahoval deodorizér za účelem pohlcení zápachu. Následně kontejner odvezli na skládku, kde mrtvé tělo vhodili do speciální jámy tomu určené,“ uzavřela členka městské rady Georgia Keeshanová.

Reklama

Výběr článků

Načítám