Hlavní obsah

Astronomové se přou: zůstane Pluto planetou?

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Zůstane Pluto planetou? Na to má dát odpověď valné shromáždění Mezinárodní astronomické unie, které od pondělka jedná v Praze.

Článek

Sešlo se na něm 2500 astronomů ze 75 zemí.

"Astronomové budou hledat novou definici planet," uvedl předseda Národního organizačního komitétu Jan Palouš. Právě nová definice planety rozhodne o tom, zda jí Pluto zůstane či ne. Tvrdé spory o to ještě zesílily loni v létě, když astronom Michael Brown oznámil objev tělesa Xena, většího než Pluto.

Podle českých odborníků by Pluto o status planety přijít asi mělo. Šance na změnu současného stavu jsou ale značně nejasné.

"Pluto může být vyřazeno ze seznamu planet a stane se planetkou neboli asteroidem. Nebo planetou zůstat, ale pak je otazník nad ostatními tělesy, která byla v posledních letech objevena za dráhou planety Neptun. To je například zmíněné těleso známé jako 2003 UB313 či Xena. Pokud Pluto nevyškrtneme ze seznamu planet, tak bychom měli tuto Xenu přijmout za další planetu a pak bychom jich měli deset," řekl včera Právu astronom Pavel Suchan.

Podle boha podsvětí

Pluto pojmenované podle boha podsvětí Plutona je nejmenší a nejvzdálenější planeta sluneční soustavy, která se nachází za Neptunem v tzv. Kuiperově pásu. Má průměr 2390 kilometrů, což je mnohem méně než naše Země, která má v průměru 12 742 km. Střední vzdálenost Pluta od Slunce je 5,8 miliardy kilometrů, zatímco naše Země má tuto vzdálenost necelých 150 miliónů km. Doba oběhu Pluta kolem Slunce je 247,7 roku, zatímco Země to stihne za rok.

Pluto objevil 18. února 1930 Clyde Tombaugh na Lowellově observatoři v Arizoně. Je zatím poslední oficiálně uznanou planetou. Řazení Pluta mezi planety je ale sporné kvůli jeho excentrické dráze (tedy méně kruhové) i dalším znakům (je menší než sedm měsíců sluneční soustavy).

Zkoumání Pluta začalo už v roce 1996 a v lednu 2006 k němu Američané vyslali sondu nazvanou Nové obzory. Sonda k Plutu doletí za devět a půl roku.

Směs ledu a skály

Xena má v průměru mezi 2200 až 3000 km. Její dráha kolem Slunce je silně protáhlá elipsa, takže putuje v třikrát větší vzdálenosti od Slunce než Pluto a ve stokrát větší vzdálenosti než Země.

Kdybychom stáli na Xeně, vypadalo by Slunce jako obyčejná hvězda. Je to pravděpodobně směs ledu a skály o teplotě blízké absolutní nule. Xena oběhne Slunce jednou za 560 let.

A jaké jsou planety naší sluneční soustavy? Země, Venuše, Mars, Jupiter, Saturn, Merkur, Uran, Neptun a Pluto. Zda to tak zůstane, by mělo být známo do deseti dnů. Rozhodnou světoví astronomové v Praze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám