Hlavní obsah

Antarktická expedice zkoumá "pohoří duchů", které ještě nikdo neviděl

Novinky, BBC, jky

Gamburtsevovo pohoří na Antarktidě je jako přízrak. Existuje, o tom není pochyb, nikdo ho však ještě neviděl. Důvod je prozaický. Pohoří srovnatelné s Alpami je totiž schované pod několika kilometry ledu. Možná poslední antarktická expedice se nyní snaží najít vysvětlení, proč je tak obrovský horský útvar schovaný pod bílým kontinentem.

Článek

Nejvyšší bod Gamburtsevova pohoří má zhruba 3400 metrů na výšku, majestátnou špičku pohoří ovšem nemůžete jen tak obdivovat. Je totiž přikrytá vrstvou ledu o tloušťce asi 600 metrů. Geologové se přou o to, co dělá tak masivní pohoří uprostřed Antarktidy.

Nyní se vydal na místo mezinárodní tým, který se rozhodl najít odpovědi na některé otázky. Skupina shromažďuje vědce, inženýry, piloty a pomocný personál z Anglie, USA, Německa, Austrálie, Číny a Japonska. Ambiciózní projekt bude podle vedoucích týmu vyžadovat výjimečnou koordinaci a kooperaci jednotlivých složek.

"Můžete to brát skoro jako objevování nějaké planety, akorát na Zemi. To pohoří je úplná neznámá. Leží uprostřed kontinentu. Většina pohoří však leží na krajích kontinentů. Opravdu nechápeme, co dělají tyto hory uprostřed," řekl Fausto Ferraccioli z britského výzkumného týmu.

Sovětský objev z padesátých let

Tým bude z povrchu a speciální helikoptéry za pomocí nejmodernějších přístrojů mapovat celé pohoří. Gabburtsevovo pohoří objevil v padesátých letech dvacátého století sovětský tým, který na místě prováděl seizmická měření. Přítomnost obrovského horského masivu byla pro vědce šokem. Čekali, že bude podklad Antarktidy poměrně rovný.

Nový výzkumný tým vstupuje do nového zkoumání s jediným cílem - zjistit o pohoří co nejvíce. V hlavě jim však prý všem stále koluje jedna myšlenka: "To pohoří by tam nemělo být..."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám