Hlavní obsah

Anorektická matka váží méně než její sedmiletá dcera

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manchester

Nestává se často, že by matka mohla nosit oblečení své malé dcery. Šestadvacetiletá Rebecca Jonesová z Manchesteru ve Velké Británii je však výjimkou. Polovinu svého života totiž prožila s anorexií a nyní váží pouhých 31,7 kilogramu, dokonce méně než její sedmiletá dcera Maisy.

Článek

Když si Rebecca vezme stejné šaty jako její dcera, ještě více vynikne její nezdravě kostnatá postava. Měří sice 155 centimetrů, tedy o 20 centimetrů více než Maisy, ale zato je o čtyři kilogramy lehčí. Už dlouhá léta přežívá pouze na polévkách, toastech a energetických nápojích. Avšak své dceři naproti tomu dopřává čokolády a dortíky dle libosti, nechce jí totiž upírat žádné jídlo.

„Jsem pyšná na to, že nosím stejné oblečení jako Maisy. Je to zvrácené, ale cítím se tak dobře. Nemyslím si, že jsem vyzáblá,“ uvedla pro deník The Daily Mail Jonesová.

Z extrému do extrému

Problémy začala mít Jonesová v 11 letech, když se její rodiče rozváděli. Tehdy našla zálibu v jídle a přibrala na 95 kilogramů. Ve škole si ji dobírali a ona ztratila veškerou sebedůvěru. Ve 13 letech proto najednou přestala jíst. Shodila spousty kilogramů a začala se zase líbit spolužákům. Nikdo v tom ale neviděl žádné nebezpečí.

Jenže během následujících dvou let Jonesová nepřestala hubnout, až se jí zastavila perioda. Při váze 50,8 kilogramu se cítila tak slabá, že často ani nedokázala vylézt z postele. Když pak v 19 letech zahájila studia na univerzitě v Manchesteru, myslela si, že už je kvůli své anorexii neplodná. Jenže potkala přítele. To, že čeká dítě, zjistila teprve ve 26. týdnu těhotenství.

Jako zázrakem se narodila zdravá Maisy

„Neměla jsem ani tušení, že jsem těhotná. Stále jsem měla velikost XS, vůbec jsem nepřibrala a mé břicho bylo ploché,“ uvedla Jonesová pro magazín Closer. Lékaři jí začali kvůli proteinům nutit kuřecí maso a vitamínové pilulky, které by pomohly dítěti. Její žaludek na to ale nebyl zvyklý. Nakonec přežila na chlebu a červené řepě. Dítě donosila, ač během těhotenství přibrala pouhé tři kilogramy.

Maisy se přesto narodila zdravá, ale vážila pouze 2,466 kilogramu a její matka ji nemohla krmit, neboť neměla mléko. Ani mateřství ovšem nepomohlo Jonesové k lepšímu vztahu k jídlu. Když se rozešla se svým partnerem a otcem dítěte, dostávala do sebe pouze tekutiny a její váha klesla na současných 31,7 kilogramu.

Neustálý strach o život

Jonesová přiznala, že se o ní Maisy bojí a marně se snaží o dorty dělit. V průběhu letošního roku totiž lékařské testy ukázaly, že má nebezpečně nízkou hladinu draslíku v krvi. Lékaři jí neustále hrozí, že pokud aspoň trochu nepřibere, vystaví se nebezpečí infarktu a případné smrti.

„Děsí mě, že neuvidím Maisy vyrůstat. Jídlo bych si užívala, dokonce si nedovedu představit nic hezčího, než že si zajdeme s Maisy na oběd, ale zkrátka to nejde,“ dodala Rebecca.

Reklama

Výběr článků

Načítám