Hlavní obsah

Američan zblízka natočil unikátní záběry velkého tornáda

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Humpfrey

Ve čtvrtek večer se přes okres Platte County na severu Nebrasky přehnalo tornádo. Mladý Američan se plný úžasu vydal k tornádu vstříc, aby pořídil unikátní záběry. To se mu také povedlo, na videu z mobilního telefonu je z blízkosti asi 30 metrů vidět větrný sloupec tornáda v jednu chvíli provázený navíc ještě duhou.

Američan pořídil na mobilní telefon unikátní záběry tornáda

 
Článek

Společně s kamarádem se ale mohli vystavit velkému nebezpečí, protože síla tornáda nebyla zanedbatelná. Větrný vír totiž jakoby nic zdevastoval nedaleko od místa natáčení celou farmu.

„Farma je totálně zničená. Její majitelé viděli přicházet tornádo a včas se schovali do sklepa,“ uvedl pro regionální zpravodajský server Columbus Telegram Tim Hofbauer, ředitel bezpečnostního sboru v okrese Platte County.

Farma je pryč, lidé jsou ale v pořádku

Dům, který rodina Herchenbachových postavila mezi městy Humpfrey a Cornlea před 3,5 lety, zničilo rychle se pohybující tornádo kolem půl šesté odpoledne. Naštěstí se ale nikomu nic nestalo.

„Jsme jen vděční, že jsme všichni v pořádku. To, co se nahradit nedá, je všechno ok,“ uvedla s úlevou pro regionální deník Omaha World-Herald Jenny Herchenbachová, která na farmě žila s manželem a čtyřmi dětmi.

tornádo 2

Podle národní meteorologické služby dosáhlo tornádo na Fujitově stupnici síly EF2, rychlost větru se tak pohybovala asi mezi 180 a 220 kilometry v hodině.

Meteorolog Bryon Miller uvedl, že se tornádo objevilo rychle a stejně tak i zmizelo. Přesto na tísňovou linku přišlo mnoho hlášení. Ve městě Leigh, přes které se krátce přehnalo i krupobití, dokonce kolem šesté hodiny zazněly sirény.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám