Hlavní obsah

Amatérský zlatokop našel valoun za milióny

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ballarat

Životní nález za sebou má hledač zlata z australského města Ballarat. Našel pomocí detektoru kovu valoun o váze 5,5 kilogramu. Ještě není jasné, jaká část je ryzí kov. Pokud by byla ryzí celá hrouda, cena by se vyšplhala na více než pět miliónů korun. O události informoval server 9news.

BEZ KOMENTÁŘE: Muž objevil pomocí detektoru kovu zlatý valoun o hmotnosti 5,5 kilogramu

 
Článek

Ballarat je významným australským nalezištěm zlata. Už se tu sice netěží tolik, jako během zlaté horečky v druhé polovině 19. století, ale předpokládá se, že v oblasti stále jsou neobjevená naleziště žlutého kovu.

Není proto překvapením, že se právě u tohoto australského města podařilo najít tak vzácný valoun. „Zlatu se věnuji už přes 20 let a nikdy jsem nic takového neviděl,“ řekl Cordell Kent, majitel obchodu se zlatem v Ballaratu.

Nálezce nechtěl zveřejnit své jméno, Kent ho ale zná a objev mu přeje. Údajně totiž zaplatil hodně peněz za kvalitní detektor kovu a doufal, že nálezy zlata mu pomohou se splacením jeho domu.

Hodnota hroudy, kterou objevil v hloubce 60 centimetrů, ještě musí být určena, ale podle prezidenta Důlní a hledačské asociace Malcolma Matthewse je zlato z oblasti Ballaratu většinou velmi kvalitní. Neznámý šťastlivec tak zřejmě nebude mít se splacením svého domu problém.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám