Hlavní obsah

Amatérský hledač pokladů nalezl nesmírně cennou římskou přilbici

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cumbria

Je to nález, který se hledačům pokladů podaří maximálně jednou za život. Brit, který si přál zůstat v anonymitě, měl při hledání v hrabství Cumbria životní štěstí. Květnový nález římské přilbice v oblasti Lake District ho totiž možná zabezpečí až do konce života. Artefakt nyní půjde do aukce a očekává se, že se bude její cena pohybovat v přepočtu okolo devíti miliónů korun.

Článek

Římská bronzová helma včetně obličejové masky je jedna ze tří svého druhu, které se kdy ve Velké Británii našly. Je v úžasném stavu a byla pravděpodobně nošena členem kavalérie na slavnostních přehlídkách. Ve své době byla zřejmě doplněna ještě o barevné prvky. Historicky nesmírně cenný předmět vydala půda hrabství Cumbria nadšenému hledači pokladů.

Archeology popsána jako obrovsky důležitý nález míří nyní slavnostní přilbice do dražby. A aukční dům Christie´s předpokládá, že cena předmětu vystoupá zhruba na 300 tisíc liber (zhruba devět miliónů korun). Dražit se bude 7. října.

Helma má na špičce výjimečný znak ptáka Noha (zvaného anglicky griffin - gryf), který měl pravděpodobně zlatavě bronzovou barvu, jež prudce kontrastovala s naleštěným povrchem obličejové masky ze světlého kovu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám