Hlavní obsah

Amatérský hledač pokladů nalezl nesmírně cennou římskou přilbici

Novinky, Jakub Kynčl
Cumbria

Je to nález, který se hledačům pokladů podaří maximálně jednou za život. Brit, který si přál zůstat v anonymitě, měl při hledání v hrabství Cumbria životní štěstí. Květnový nález římské přilbice v oblasti Lake District ho totiž možná zabezpečí až do konce života. Artefakt nyní půjde do aukce a očekává se, že se bude její cena pohybovat v přepočtu okolo devíti miliónů korun.

Článek

Římská bronzová helma včetně obličejové masky je jedna ze tří svého druhu, které se kdy ve Velké Británii našly. Je v úžasném stavu a byla pravděpodobně nošena členem kavalérie na slavnostních přehlídkách. Ve své době byla zřejmě doplněna ještě o barevné prvky. Historicky nesmírně cenný předmět vydala půda hrabství Cumbria nadšenému hledači pokladů.

Archeology popsána jako obrovsky důležitý nález míří nyní slavnostní přilbice do dražby. A aukční dům Christie´s předpokládá, že cena předmětu vystoupá zhruba na 300 tisíc liber (zhruba devět miliónů korun). Dražit se bude 7. října.

Helma má na špičce výjimečný znak ptáka Noha (zvaného anglicky griffin - gryf), který měl pravděpodobně zlatavě bronzovou barvu, jež prudce kontrastovala s naleštěným povrchem obličejové masky ze světlého kovu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám