Hlavní obsah

Alžběta II. je nejlepším panovníkem britské historie, protože je nudná, míní historik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historik a spisovatel Tom Holland označil současnou britskou panovnici za nejlepší od doby Viléma Dobyvatele. Poněkud překvapivě pak proto, že je podle Hollanda až heroicky nudná. Historik naznačil, že to je právě nejlepší vlastnost konstitučního monarchy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tak šel čas s britskou královnou Alžbětou II.Video: Reuters

 
Článek

Nudnost a nezajímavost nepatří mezi vlastnosti, které by lidé považovali za ctnosti. Čtyřiapadesátiletý historik nicméně v rozhovoru na historickém festivalu v britském Chalkey Valley (oblasti na jihu Anglie) uvedl, že pro velmi inteligentní ženu je toto úsilí – nikdy nic zajímavého neříct – velmi heroické.

Holland dodal, že Alžběta II. je ukázkovým modelem konstitučního monarchy. Současná šestadevadesátiletá panovnice si vždy až úporně dávala pozor, aby při svých veřejných povinnostech vždy vystupovala jako panovnice, a nikoli jako osoba.

Alžběta II., která je nejdéle vládnoucím žijícím panovníkem, naopak při méně formálních příležitostech dokazuje, že jí smysl pro humor rozhodně nechybí, naposledy to ukázala při oslavách svého jubilea, kdy natočila vtipný klip s animovaným medvídkem Paddingtonem.

Královna Alžběta II. natočila vtipný skeč s medvídkem Paddingtonem

Koktejl

Dodal, že až jednou královna nebude mezi živými, lidé si bolestně uvědomí, že minulost je pryč.

Mami, stála jsi při nás, proto jsme teď tady. Princ Charles byl na koncertě pro královnu nebývale osobní

Koktejl

Za nejhoršího panovníka pak Holland označil Richarda III. Nikoliv kvůli špatné image, kterou mu udělal Shakespeare svou historickou hrou víceméně na politickou objednávku, ale kvůli faktu, že se odborníci prakticky shodují, že Richard nejspíš opravdu nechal zabít své dva synovce – a tím si proti sobě poštval i příslušníky svého rodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám