Hlavní obsah

Adoptovala psa. Po devíti měsících zjistila, že je slepý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devětašedesátiletá Jane Downesová loni v únoru adoptovala zhruba sedmiletého samce border kolie jménem Dave. Na veselém a přítulném psovi nebylo nic divného, jen výjimečně lehce vrážel do věcí. Až důkladná prohlídka u veterinárního specialisty odhalila, že je Dave od narození naprosto slepý. Jeho příběh nyní přinesla agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Adoptovala psa, po devíti měsících zjistila, že je slepýVideo: AP

 
Článek

Jane Downesová si psa z útulku přivedla loni v únoru a neměla o jeho zraku ani tušení. Ničeho si prý nevšiml ani veterinář při běžné zdravotní prohlídce zvířete. Dave se zkušeně pohyboval po domě a dokonce bez problému naskakoval do kufru auta.

„Občas do něčeho vrazil, ale to jsem přičítala tomu, že je ovčácký pes, který je zvyklý spíše na prostorné stodoly než na rodinný dům,“ uvedla tento týden pro agenturu SWNS Downesová.

Na počátku prosince Downesová vyrazila s Davem do obchodu se zvířecími potřebami v Cambride. Tam Dave neviděl několik schodů a skutálel se dolů. Majitel obchodu nadhodil Downesové, že by pes mohl být slepý.

Ženě to vrtalo hlavou, a proto vzala Dave ke specialistovi. Vyšetření ukázalo, že je zvíře naprosto slepé. Dave nemá vůbec vyvinuté sítnice, což dokazuje, že je slepý už od narození. I proto se možná tak dobře dokázal přizpůsobit životu bez zraku.

Z absence zraku si pes nic nedělá

Diagnózu posléze potvrdil David Williams, veterinární oftalmolog z Cambridgeské univerzity, který psovi provedl několik dalších testů a pozoroval ho při překonávaní překážkové dráhy.

„Viděl jsem už spoustu slepých psů a všichni narážejí do věcí. To Dave vůbec nedělá. V současnosti je lékařskou záhadou,“ uvedl Williams.

Štěně se narodilo s tlapkami naopak, po operaci se muselo naučit chodit

Koktejl

Slepota ovšem Daveovi vůbec nevadí, a tím pádem to nevadí ani jeho paničce. Pes je podle ní šťastný a plný života. Nyní mu navíc dělá společnost ještě nový dvouletý parťák Sammy, rovněž border kolie.

„Vždy zamíří přímo k misce se žrádlem. Honí se za psy, i když je vůbec nevidí,“ uvedla Downesová. Jediné, čeho se pes opravdu bojí, je moře. Do něj nevkročí ani jedinou tlapkou. „Ale netušíme, jestli je to kvůli jeho slepotě nebo nějakému traumatickému zážitku, když byl ještě štěně,“ uzavřela Downesová.

Reklama

Výběr článků

Načítám