Hlavní obsah

100 let starý tekutý poklad byl vyzvednut z hlubin

Novinky, nčs

Ochutnat koňak z dob první světové války, který byl ke všemu přes sto let ukrytý na dně moře? Žádný problém, ale musíte si pospíšit. Speciální tým potápěčů objevil celkem 900 lahví alkoholu, které byly na palubě švédského parníku S/S Kyros.

Foto: Profimedia.cz

Lahve ležely na dně moře od první světové války.

Článek

Během plavby z Francie do ruského Petrohradu byl poblíž Švédska parník zastaven a kontrolován německou ponorkou. Vzhledem k tomu, že na palubě bylo objeveno 65 přepravek pašovaného alkoholu, rozhodl se německý kapitán ponorky parník potopit.

Celá sbírka alkoholu tak putovala 77 metrů na dno moře, kam se letos v říjnu vydal švédsko-islandský tým. Na hladinu se potápěči vrátili s celkem devíti stovkami lahví „pokladu”. Následně byly vzorky otestovány, zda jsou stále připraveny na to, aby skončily ve skleničce.

Poputují do aukcí

Šest set lahví likéru Benedictine a tři stovky koňaků De Haartman tak spatřilo světlo světa po více než sto letech. Za tím stojí zejména jejich poloha. Lahve se totiž nacházely na místě mezi Švédskem a Finskem, které je nebezpečné i pro ty nejzkušenější potápěče.

A jaký osud čeká stovky lahví alkoholu? Zřejmě nepřekvapí, že budou zrestaurovány a následně poputují do aukcí. Dá se přitom předpokládat, že jejich cena bude odpovídat unikátnosti pokladu.

Reklama

Výběr článků

Načítám