Hlavní obsah

Sloni mají možná stejný dar jako papoušci

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

Sloni v jihokorejském parku Everland jsou schopni napodobovat lidská slova. Například šestnáctiletý tlustokožec jménem Kosik podle všeho napodobí již osm korejských slov, včetně "sedni", "ne", "ano" a "lehni". Vědci již dříve zjistili, že sloni umí napodobovat zvuky, například automobilů, ovšem Kosikova schopnost opakovat lidská slova je neuvěřitelná.

Článek

Vedení parku si není prozatím jisté, zda slon zvukům, které vydává, rozumí. Kim Jong-gap, který je již deset let Kosikovým ošetřovatelem, tvrdí, že své zvíře slyšel "mluvit" poprvé před dvěma lety. "Nejprve jsem tomu nemohl uvěřit. Jakmile ale Kosik vydával další a další zvuky, zjistil jsem, že napodobuje má slova," řekl jihokorejským médiím překvapený ošetřovatel.

Spektrogram odhalil, že je frekvence slonova hlasu při napodobování lidských slov téměř shodná s frekvencí jeho majitele, uvedli zástupci Everlandu. "Plánujeme několik studií, na nichž budou spolupracovat ošetřovatelé, veterináři a vědci, kterými bychom dokázali, zda Kosik chápe či nechápe význam slov, která odříkává," dodal ředitel zooparku Kwon Su-wan.

Reklama

Související články

Slonici vypadl obří zub

Čtyři a půl kilogramu těžký zub vypadl v úterý indické slonici z liberecké zoologické zahrady. Pro čtyřicetiletou Gaurí je to už asi pátá a předposlední výměna...

Výběr článků

Načítám