Hlavní obsah

V Itálii se sešli kominíci z Evropy i Ameriky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Kdo je pověrčivý, mohl by se teď vydat na sever Itálie, do piemontského kraje, kde má od neděle v obci Santa Maria Maggiore svůj třídenní sjezd tisícovka kominíků z Evropy a z Ameriky. Poněkud nevděčná práce bývala kdysi doménou dětí, které tehdy jako jediné dokázaly prolézt komínem.

Článek

Minulost kominického řemesla připomněl pochod malých kominíčků oděných do tradičních filcových klobouků, s tvářemi ušmudlanými od sazí a s lanem přes rameno. Děti mladší 14 let nesměly toto povolání vykonávat až od roku 1873.

Mnoho dětí při čištění komínů zahynulo

Obec Santa Maria Maggiore v Piemontu je považována za kolébku kominíků a je zde i kominické muzeum. V 19. století pocházelo z tohoto údolí mnoho malých kominíčků, které si kominičtí mistři najímali vždy v září od rodičů a posílali je do velkých měst na severu - Milána, Turína či Bergama - čistit komíny v bohatých patricijských domech. Za tradičním folklorem se však skrývá smutná realita - mnoho malých kominíčků při čištění komínů zahynulo.

Ovšem kominíci z 21. století, to jsou drobní podnikatelé pyšní na svou profesi. Jejich pravidelné "sjezdy" začaly už v roce 1981. Na prvním shromáždění se jich sešla čtyřicítka, o čtvrt století později už jich je 900, nejen z Evropy, ale i z Ameriky. Největší kontingent "černých mužů", čtyři stovky, přišel ze sousedního Německa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám