Hlavní obsah

Rozhořčená turistka žaluje meteorology za mylnou předpověď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Pořádná zlost popadla turistku v ruském Uljanovsku poté, co jí celá dovolená o prodlouženém víkendu totálně propršela. Rozhodla se podat na místní meteorologickou službu soudní žalobu. "Namísto slibovaných 28 stupňů a bez srážek jsem byla v neustálém dešti promočená na kost. Není divu, že jsem se pořádně nastydla," postěžovala si moskevskému deníku Novyje Izvěstija.

Článek

V případě správné předpovědi by se prý na cestu v žádném případě nevydala. Nyní požaduje, aby jí meteorologická stanice uhradila veškeré náklady s dovolenou spojené. Kdyby dal soudní verdikt ženě za pravdu, byl by to jistě velmi zajímavý precedens.

Štefan Handžák z Českého hydrometeorologického ústavu míní, že podobný případ by se v naší republice udát neměl: "Modely získáváme každých 12 hodin a dle nich samozřejmě předpověď také aktualizujeme. Něco podobného by se snad mohlo stát pouze v dlouhodobé předpovědi."

Chybné předpovědi počasí působí v Rusku problémy nejen turistům, ale také pěstitelům. Státní meteorologická služba zápolí s akutním nedostatkem finančních prostředků i moderního technického vybavení a experti na počasí v regionech často pracují v podmínkách jako před 30 lety, napsala agentura DPA. Naměřené údaje posílají jednotlivé meteorologické stanice hodinu co hodinu do centrály dálnopisem; počítače téměř zcela chybějí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám