Hlavní obsah

Kysnoucí mléko jako umělecké dílo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Podle některých lidí to bude největší jogurt na světě, podle jiných mrhání hodnotnou potravinou. Ale podle autora projektu Martina Whitea bude jeho nádoba s 5000 litry mléka, které bude pomalu kysnout, uměním.

Článek

Zvláštní instalace 45letého inspektora mléčné hygieny má název Rozlité mléko. Proces jeho rozkladu má představovat úpadek mléčného farmářství v Británii a rovněž poskytnout lidem jedinečnou příležitost sledovat proces kysnutí ve velkém zblízka.

White z Teignbridge v Devonu své dílo vytvořil pro každoroční uměleckou výstavu na nedaleké farmě Middle Rocombe, jejíž prázdné stodoly se každoročně zaplní obrazy a skulpturami. Prohlašuje, že si "není uplně jistý", co se s vystaveným mlékem stane, ale doufá, že vzniklý efekt vytvoří "vizuálně úžasný" kus umění. "Ve své práci se často s mlékem setkávám - v ohromných množstvích v nerezových nádržích," svěřil se listu The Daily Telegraph. "Ohromuje mě, jak krásně vypadá, ty čiré, bělostné, sametově hedvábné tůně, skryté před zraky veřejnosti."

A tak nyní nalije tisíce pint bílé tekutiny do veliké průhledné nádoby - a bude čekat, až se srazí. Umělecké dílo zůstane na svém místě až do chvíle, kdy se jeho rozklad stane nesnesitelným.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám