Hlavní obsah

Výtisky pátého Harryho Pottera byly kradené

Novinky, The Sun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Nakladatelství Bloomsbury, zastupující J.K. Rowlingovou, potvrdilo, že včera nalezené výtisky nejnovějšího dílu knižní série o čarodějnickém učni Harry Potterovi, byly pravděpodobně kradené. Policie přepokládanou krádež šetří, píše zpravodajský server Ananova.

Článek

V prohlášení pro tisk se praví: "J.K. Rowlingová a Bloomsbury potvrzují, že výtisky její poslední knihy byly nejspíš ukradeny z areálu tiskárny v Suffolku. Policie byla obeznámena a byly podniknuty právní kroky pro to, aby se zabránilo předčasné publikaci knihy a s tím souvisejícímu zklamání čtenářů."

Kopie prvního vydání pátého dílu série, Harry Potter a Fénixův řád, byly včera nalezeny na poli v Bungay v Suffolku. Kniha má ve Velké Británii oficiálně vyjít až za šest týdnů, 21. června. Místo nálezu knih se nachází asi čtvrt míle od tiskárny Clays, která má vyrobit stovky tisíc výtisků nového díla.

Nálezcova identita zveřejněna

Nález včera deníku The Sun oznámil čtyřicetiletý muž, který si nepřál být jmenován. Deník za ním vyslal svého reportéra, který knihy poté převezl do trezoru vydavatelství v Londýně.

Nálezce od včerejšího rána změnil názor a veřejnosti se představil v dnešním vydání The Sun s tím, že nemá co skrývat. "Nemám, co skrývat, protože jsem neudělal nic špatného. A jsem moc rád, že policie přesně ví, kdo jsem. Je naprostou záhadou, jak se knihy dostaly na to pole. Jediné, co jsem já udělal, bylo, že jsem na ně narazil, když jsem se byl projít. Nechápu, jak někdo může říci, že je někdo štípnul," prohlásil nálezce Keith Webb.

Keith je nezaměstnaný řidič nákladního automobilu a dvojnásobný otec. Knihy prý našel v trávě, byly špinavé a mokré. Na stejnou procházku chodí údajně každý den. Na louce se podle něj procházely spousty dalších lidí. "Já jsem ale byl ten šťastlivec, který knihy objevil. Napřed jsem je chtěl odnést do tiskárny Clays, protože každý tady ví, že tam Harry Pottery tisknou, ale mí kamarádi mi řekli, ať radši zavolám do The Sunu, protože je to neuvěřitelná historka," prohlásil Webb.

Tiskárna zpřísnila bezpečnostní opatření

Tiskárna Clays vyhrála konkurz a získala kontrakt na vytištění všech dosavadních dílů o Harrym Potterovi. Celosvětově netrpělivě očekávaný pátý díl byl snad nejchráněnějším literárním tajemstvím současnosti. Vedení tiskárny po včerejším incidentu proto zvýšilo ochranu objektu, který teď střeží několik stráží se psy.

Čeští čtenáři se podle internetové stránky vydavatelství Albatros mohou na Harryho Pottera a Fénixův řád těšit okolo Vánoc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám