Hlavní obsah

Chovatelé učí mláďata tygrů lovit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Při podivné činnosti mohou občas návštěvníci v plzeňské zoologické zahradě přistihnout místní chovatele. Se staženou králičí kůží uvázanou na tyči nebo na provaze čas od času pobíhají po rozlehlém výběhů ussurijských tygrů. Zhruba půlroční tygří sestry Berry a Bella jsou totiž právě ve věku, kdy by se měly začít učit lovit.

Článek

"Není to jako v přírodě, kde je matka bere a v lese je učí lovit zajíce, srnky a podobně. Tady je to na ošetřovatelích, snaží se různými způsoby učit tygřata lovit," vysvětlil ředitel ZOO Jiří Trávníček.

Malé tygřice váží nyní kolem 30 až 40 kilogramů. Než se naučí pořádně lovit kořist, potrvá to podle ředitele ještě několik let. I když tygřice Tsamara se o svá prvorozená mláďata dobře stará, lidé jí musí občas trochu pomoci.

Záchranný program pro sibiřské tygry

ZOO je zapojená do záchranného programu pro sibiřské tygry. Jeho koordinátor přesně stanovuje, kteří jedinci spolu mohou mít mláďata. Zahrady garantují nejen čistotu chovů, ale také to, že se z mláďat nestanou domácí mazlíčci nebo zvířata zavřená a traumatizovaná v malých klecích, řekl Trávníček.

Chovatelé v Plzni se snaží zachovat u tygřat jejich přirozené schopnosti, včetně lovu. Taková zvířata je pak možné podle Trávníčka dobře využít dál v dalších generacích chovů. "Je to první krůček k tomu, aby se v budoucnosti mohli tygři vracet zpět do přírody, pokud ještě bude kam," dodal ředitel plzeňské zoo.

Reklama

Výběr článků

Načítám