Hlavní obsah

Líbánky skončily předčasně. Novomanžel se zřítil do kráteru sopky

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželé si slibují věrnost v dobrém i ve zlém. První test jejich slibu na novomanžele Chastainovy čekal dřív, než by jim bylo milo. Během líbánek na karibském ostrově Svatý Kryštof se vydali na vrchol sopky Liamuiga. S manželem se však utrhlo lano a on se zřítil do kráteru. Jeho manželka se vydala na strastiplný sestup, aby mu zachránila život. Informoval o tom server USA Today.

Foto: Profimedia.cz

Kráter sopky Liamuiga

Článek

Líbánky v Karibiku, o tom vždy Clay a Acaimie Chastainovi z města Crawfordsville v americkém státu Indiana, snili. Sen se stal skutečností na počátku července, kdy novomanželé vyrazili na ostrov Svatého Kryštofa.

Po čtyřech dnech, 18. července, se rozhodli, že vyrazí na vrchol sopky Liamuiga. Neaktivní vulkán, dříve známý jako Mount Misery (Hora zoufalství), je dominantou celého ostrova. Tyčí se do výše 1156 metrů a na jeho vrcholku se nachází zhruba kilometr široký kráter. Až do roku 1959 byl kráter zaplaven vodou. Nyní je celý zarostlý a nabízí jedny z nejúžasnějších pohledů, které se na ostrově mohou vyskytnout.

Namáhavá a složitá cesta nedělala novomanželům problémy. Jenže Clay se rozhodl, že sestoupí o něco níže do kráteru, aby lépe viděl tamní krajinu. K sestupu využil starého lana připevněného pro turisty ke skále.

Clay a Acaimie Chastainovi

Acaimie zůstávala nahoře, sestup považovala za příliš nebezpečný, což se za pár vteřin potvrdilo. „Jednu vteřinu jsem šplhal po laně, pak se začal celý svět točit a slyšel jsem slabý hlas manželky, jak mě volá,“ popsal Clay. Muž se domnívá, že se s ním utrhlo staré lano, ale jistý si není. Ať už to bylo jakkoliv, skončil vážně zraněný asi o 15 metrů pod okrajem kráteru.

Obtížná cesta zpět

Zděšená Acaimie na okraji kráteru pozorovala manželův pád. Přivolat pomoc nemohla – v okolí se nikdo nenacházel a mobilní signál na sopce rovněž nebyl. Acaimie zoufale volala Clayovo jméno, manžel ale nebyl vidět a neozýval se.

I když se předtím sestupu bála, bylo jí jasné, co musí udělat. Opatrně a pomalu začala sestupovat ze srázu. Nejprve našla obal od jeho telefonu, pak mobil a oranžový šátek, který Clay nosil. „Neuvěřitelně jsem se bála a toho, co najdu tam dole,“ popsala své pocity Acaimie.

Manžel byl dole zle potlučený. Pozdější vyšetření ukázalo těžký otřes mozku, frakturu lebky a několik naštíplých obratlů. Když se k němu Acaimie dostala, byl už při vědomí. Naštěstí neměl nic zlomeného a byl schopen alespoň částečného pohybu. „Musíme být silní, musíme odtud vyšplhat,“ přesvědčovala ho neustále Acaimie, když se drápali zpět o kraji kráteru.

Na převoz z ostrova se Clayovi složili dobordinci na sevreru GoFundMe

Jenže vyšplhat se nahoru nestačilo. Manželé se museli vydat sami ze sopky dolů. Clay se motal a co chvíli zvracel, ale dokázal se udržet na nohou a podepírán jít sám. Zhruba v půlce cesty naskočil signál a manželé mohli zavolat pomoc. Záchranáři se k nim dostali v okamžiku, kdy Chastainovi došli téměř až k úpatí sopky.

Je to zázrak, že to dopadlo takhle, říká manželka

Po týdenním pobytu v nemocnici se Chastainovi vydali domů. Vzhledem ke zranění lebky nemohl kvůli tlaku Clay využít normální letecké přepravy. Ve středu byl proto transportován zdravotnickým letadlem v nižší letové hladině. Nyní už jsou manželé doma.

„Je to zázrak, že to dopadlo takhle,“ uvedla Acaimie. „Čtete podobné příběhy o různých bláznivých situacích a říkáte si ´tohle by se mi nikdy nestalo´ a pak tohle,“ dodala. Svou výpravu na sopku Liamuiga, která málem dopadla tragicky, si manželé rozhodně budou pamatovat do konce života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám