Hlavní obsah

Bývalý narkoman zachraňuje psy před utracením

Novinky, tcs

Láska ke psům kdysi pomohla Zachu Skowovi z Kalifornie postavit se opět na nohy. Teď Američan pomáhá zachraňovat životy psí i ty lidské. Jeho útulek Marley´s Mutts se stará o psy, které jiné útulky určily k utracení. Zvířata pak zase pomáhají mladým lidem za mřížemi, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bývalý narkoman dává opuštěné psy mladistvým vězňůmVideo: Reuters

 
Článek

V roce 2008 byl tehdy osmadvacetiletý Zach Skow na dně. Potřeboval transplantaci jater, doktoři mu tehdy dávali tři měsíce života. Jenže nemocnice ho nezařadila na listinu čekatelů, protože byl závislý na alkoholu a drogách.

Jeho tři psi, jak říká, mu tehdy zachránili život. „Došlo mi, že když nemůžu žít pro sebe, můžu zkusit žít pro ně,“ uvedl Skow. Právě kvůli svým psům nakonec zanechal pití a drog, začal cvičit a ze své závislosti se dostal.

„Vždycky jsem si připadal jako člověk, který je na vyhození. Proto jsem cítil se psy, kteří jsou na tom podobně,“ vysvětlil Skow, proč založil útulek, který se stará o psy, které nikdo jiný nechce a které by nejspíš čekalo utracení.

Nyní po jedenácti letech je zdravý, má ženu a dítě. U zachraňování odložených psů, nad kterými každý zlomil hůl, ale neskončil. Psi působí v programu Pawsitive (složenina s anglických slov packa a pozitivní) Change, který funguje v pěti kalifornských věznicích, z toho dvou pro mladé delikventy.

Druhá šance pro psy i pro lidi

Vězni zvířata po několik měsíců vychovávají. Psi následně dostanou certifikát, že jsou připraveni pro adopci a vězni mnohokrát dostanou nový smysl života. „Ty psy musíte milovat a respektovat. Musíte si zasloužit jejich důvěru, stejně jako to musíte dělat s lidmi,“ uvedla nejmenovaná sedmnáctiletá vězeňkyně, která se programu účastní.

Skow, který psy nazývá „chlupatou medicínou“, už takto před utracením zachránil odhadem pět tisíc psů, kteří nakonec našli místo na spokojené dožití. Řada vězňů, kteří se o jeho psy starali, si našla práci v útulcích. A co je důležitější – žádný z nich se už nevrátil za mříže.

„Ve Spojených státech odhadem ročně utratíme na dva miliony zvířat z útulků a za mříže zavřeme dva a půl milionu lidí. Takže dokud se oba tyto problémy nevyřeší, myslím si, že by psí programy měly být v každé věznici v USA, ne-li na světě,“ řekl Zach Skow.

Reklama

Výběr článků

Načítám