Hlavní obsah

Kokršpaněl pomáhá neslyšícímu učiteli. Upozorní na zvonění i na požární alarm

Novinky, jdu

Učitelský sbor na základní škole ve Wallingfordu v Anglii se rozšířil o čtyřnohého asistenta. Během výuky pomáhá neslyšícímu učiteli, upozorní jej na žáky hlásící se o slovo, na školní zvonění i na spuštění požárního alarmu. Kokršpaněl Jovi se také okamžitě stal miláčkem všech žáků.

Foto: Profimedia.cz

Jovi pomáhá britskému učiteli.

Článek

Pro devětadvacetiletého Grahama Sage, který působí na základní škole Moulsford ve Wallingfordu v Anglii, se Jovi stal nepostradatelným pomocníkem, bez kterého by nemohl vést běžný život ani pokračovat ve svém snu být učitelem.

„Několikrát už se stalo, že se během výuky spustil požární alarm, a já to nezaregistroval,“ uvedl pro deník Daily Mail. I s tím mu nyní pomáhá čtyřnohý mazlíček. Jovi hlídá rovněž o přestávkách, když jsou děti na hřišti. „Pokud zazní jakýkoli zvuk, který bych měl zaregistrovat, okamžitě zpozorní,“ dodal.

Foto: Profimedia.cz

Joviho mají rády i děti.

Jovi se okamžitě stal miláčkem žáků, podle Sage si nenechají ujít příležitost jej před začátkem výuky pohladit nebo se s ním po vyučování rozloučit. Oblíbili si ho i ostatní členové učitelského sboru.

Sage začal pomalu přicházet o sluch na střední škole, avšak první problémy se vyskytly až při vysokoškolském studiu. Obával se tak, že kvůli ztrátě sluchu může přijít i o místo učitele. Jovi mu podle něj pomáhá i v komunikaci s ostatními lidmi, kteří tak lépe berou na vědomí jeho handicap.

Asistenční psi pro neslyšící pomáhají lidem i s každodenními činnostmi, jež většině lidí přijdou samozřejmé. Jde například o upozornění na domovní zvonek či vyzvánějící telefon. Ochránit je mohou také při vloupání do domu. Kromě toho psi poskytují emoční podporu v případě, kdy se neslyšící lidé mohou cítit izolovaní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám