Hlavní obsah

Retrívr vysokoškolák. Asistenční pes dostal vlastní diplom

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potsdam

Když si o víkendu Američanka Brittany Hawleyová přebírala na univerzitě v Potsdamu ve státě New York svůj diplom, nebyla přitom sama. Stejně jako po celé studium ji doprovázel asistenční pes Griffin, který se rovněž od vedení univerzity dočkal vysokoškolského ocenění. Zlatý retrívr majitelku doprovázel od prvního dne studia.

Foto: Steve Jacobs, ČTK/AP

Pes pomohl majitelce dostudovat.

Článek

Pětadvacetiletá Hawleyová, jež vystudovala ergoterapii, je upoutaná na invalidní vozík, a tak je pro ni pomoc čtyřletého retrívra velmi důležitá. Griffin zvládne přinést mobilní telefon, otevřít dveře, rozsvítit, a dokonce pomáhal Hawleyové při vykonávání praxe, během níž společně pracovali s vojáky s pohybovými a sociálně-psychickými problémy.

Vedení univerzity se proto rozhodlo při promoci ocenit kromě studentky i jejího psa. Griffin obdržel diplom za „mimořádné úsilí, vytrvalou oddanost a pečlivou péči při vykonávání studia“. Na hlavě retrívra nechyběl ani tradiční promoční klobouk.

Nyní budou hledat práci

Griffin pochází ze speciálního programu, v němž asistenční psy cvičí trestanci. Při výběru budoucího asistenta je více psů vypuštěno mezi jejich nastávající majitele. Jak řekla Hawleyová, jsou to spíše zvířata, která si vybírají svého majitele, než naopak. „Někteří psi se báli mého vozíku, ale Griffin mi hned skočil do klína a začal mi olizovat obličej,“ popsala Hawleyová jejich první setkání.

Nyní čeká mladou Američanku hledání práce a jedno je jasné. Budoucí zaměstnavatel bude muset přijmout hned dva nové zaměstnance.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám