Hlavní obsah

Šachovou figurku koupil za pár stovek. Teď má cenu milionů

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Omšelou figurku šachového pěšce před více než půl stoletím za pět liber zakoupil majitel antikvariátu. Nikdy ji ale neprodal a v rodině se udržela po další dvě generace. Současný majitel teď zjistil, jaké má štěstí. Figurka patří mezi takzvané šachové figurky z ostrova Lewis pocházející z 12. století. Cena figurky se pohybuje v řádech milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Figurka bojovníka vyrobená z mrožího klu sloužila při šachové hře jako pěšec.

Článek

Šachové figurky z ostrova Lewis jsou vzácným artefaktem z 12. století, který dokládá rozšíření šachové hry mezi severskými národy. V roce 1831 jich 93 bylo nalezeno na břehu zátoky Uig na ostrově Lewis ve Vnějších Hebridách. Pět figurek bylo ztraceno, až letos se konečně jedna objevila. Informoval o tom britský Guardian.

V pondělí oznámil aukční dům Sothesby, že figurku pěšce vyrobenou z mrožího klu hodlá prodat v aukci. Cenu odhaduje na 600 tisíc až milion liber (17,4 až 29 milionu korun). Dražit vzácnou figurku hodlá v červenci.

Aukční síň jméno majitele tají, prozradila alespoň nedávnou historii téměř devět set let staré figurky.

Obchodník se starožitnostmi, dědeček současného majitele, ji koupil v roce 1964 ve skotském Edinburghu. Tehdy ho vyšla na 5 liber, v dnešních cenách to je zhruba 100 liber (2900 korun).

Foto: Profimedia.cz

Detail šachové figurky staré téměř 900 let.

Po jeho smrti si figurku ponechala jeho dcera, která o tom, jak vzácná malá necelých devět centimetrů vysoká figurka je, neměla ani ponětí. „Věřila, že je figurka něčím speciální. Možná že má magickou moc. Řadu let ji měla uloženou v šuplíku, pečlivě zabalenou v malém pytlíku. Občas ji rozbalila, aby se mohla pokochat její krásou,“ vysvětlil současný majitel.

Figurka má hodnotu milionů

Figurky z ostrova Lewis byly vyrobeny někdy mezi lety 1150 až 1200 a jsou patrně islandského či norského původu. Vnější Hebridy byly tehdy ovládány vikingy. Většina figurek pochází ze čtyř rozdílných šachových souprav, 15 z nich je pak pro jinou deskovou hru.

Reklama

Výběr článků

Načítám