Hlavní obsah

Chceš se pářit? Dej mi jídlo, mají jasno samičky kaloňů

Novinky, nčs

Kaloni, příbuzní netopýrů, mají své námluvy postavené na jídle. Dokládá to izraelská studie, která vznikla po pozorování a testování mnoha jedinců. Samičky od samců nejdříve získávají jídlo, za což se dotyčný následně dočká odměny v podobě páření.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Láska prochází žaludkem i u kaloňůVideo: Reuters

 
Článek

Biologové zkoumali konkrétně kaloně egyptské, kteří patří do řádu letounů, stejně jako netopýři. Podařilo se jim zjistit, že samičky se uchylují k reprodukci s těmi samci, jenž jim poskytují potravu.

Realita kaloňů je taková, že samci shání potravu, o kterou se poté dělí s některou ze samiček. „Provedli jsme DNA testy u potomků a ty odhalily otcovství právě u těch samců, kteří dotyčné samičce potravu sháněli,” řekla Hartenová.

Jen potrava nestačí

Kaloni to však nemají jednoduché. Dobrá večeře je jenom jednou z podmínek, kterou musí samec splnit, pokud se chce spářit. Samičky si dál samce vybírají podle dalších kritérií, které se mění rok od roku.

Jak říká bioložka Lee Hartenová z univerzity v Tel Avivu, mezi zvířaty to není úplně obvyklý jev, podobné jednání však bylo pozorováno například u upírů (podčeleď netopýrů), kteří takto sdílí v kolonii ukořistěnou krev nebo u šimpanzů bonobo. Ti si výměnou „sex za jídlo“ upevňují sociální vztahy ve skupině.

Dá se tak s nadsázkou říct, že studie, jež vyšla v odborném časopise Current Biology, vysvětluje milostné vztahy u kaloňů jako „geny za potravu”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám