Hlavní obsah

Chceš se pářit? Dej mi jídlo, mají jasno samičky kaloňů

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kaloni, příbuzní netopýrů, mají své námluvy postavené na jídle. Dokládá to izraelská studie, která vznikla po pozorování a testování mnoha jedinců. Samičky od samců nejdříve získávají jídlo, za což se dotyčný následně dočká odměny v podobě páření.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Láska prochází žaludkem i u kaloňůVideo: Reuters

 
Článek

Biologové zkoumali konkrétně kaloně egyptské, kteří patří do řádu letounů, stejně jako netopýři. Podařilo se jim zjistit, že samičky se uchylují k reprodukci s těmi samci, jenž jim poskytují potravu.

Realita kaloňů je taková, že samci shání potravu, o kterou se poté dělí s některou ze samiček. „Provedli jsme DNA testy u potomků a ty odhalily otcovství právě u těch samců, kteří dotyčné samičce potravu sháněli,” řekla Hartenová.

Jen potrava nestačí

Kaloni to však nemají jednoduché. Dobrá večeře je jenom jednou z podmínek, kterou musí samec splnit, pokud se chce spářit. Samičky si dál samce vybírají podle dalších kritérií, které se mění rok od roku.

Jak říká bioložka Lee Hartenová z univerzity v Tel Avivu, mezi zvířaty to není úplně obvyklý jev, podobné jednání však bylo pozorováno například u upírů (podčeleď netopýrů), kteří takto sdílí v kolonii ukořistěnou krev nebo u šimpanzů bonobo. Ti si výměnou „sex za jídlo“ upevňují sociální vztahy ve skupině.

Dá se tak s nadsázkou říct, že studie, jež vyšla v odborném časopise Current Biology, vysvětluje milostné vztahy u kaloňů jako „geny za potravu”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám