Kameru k čapímu hnízdu instalovala organizace World Wildlife Fund Russia (WWFR) za účelem monitorovat rodinu ohrožených čápů. Šestnáct dní před vylíhnutím však oblast kolem hnízda zachvátil přírodní požár.

Kromě záběrů ohroženého ptáka tak kamera zachytila, jak rychle dokáže takový požár postupovat. Rozsáhlé území sežehl během půl hodiny. Jak uvedla WWFR, oheň nezpůsobil ptákům žádnou škodu a 14. května se z vajec vylíhla čtyři zdravá mláďata.

V úterý uvedla Ruská federální agentura pro lesnictví, že momentálně na ruském území hoří 49 přírodních požárů na celkovém území o rozloze 291 kilometrů čtverečních.

Čáp východní, nazývaný též čáp bílý východoasijský, je veden jako ohrožený druh. Jeho populace je odhadována na 1000 až 2500 jedinců. Na ruském Dálném východě žije dle odhadů zhruba 430 párů. Na severu Číny ale tito čápi rapidně ubývají. Na vině je ubývající životní prostor a ilegální odchyt.