Hlavní obsah

Polygamie už jen se souhlasem první ženy. Guinejským mužům se změna nezamlouvá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muži v západoafrické Guineji smějí napříště praktikovat mnohoženství jen v případě, že jim to při sňatku výslovně odsouhlasí jejich první manželka. Tuto revoluční změnu v rodinném právu odhlasovali minulý týden poslanci, napsala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nový zákon může zcela změnit kulturní zvyklosti v převážně muslimské zemi, kde dosud byly polygamní svazky naprosto běžné a muži do nich směli vstupovat i proti přání své ženy či žen.

Zákon určuje, že základní formou manželství je monogamní svazek. Pokud muž bude chtít více manželek, pak musí požádat první manželku o souhlas. Když mu ho neudělí, pak pro něj polygamní svazek nebude možný. Ženy tak dostanou poprvé právo rozhodovat o svém rodinném životě.

Zákon budí kontroverze

Nový zákon vznikl poté, co prezident Alpha Condé vetoval předchozí verzi zákona schválenou loni v prosinci. Ta stanovovala, že manželství může být jak monogamní, tak polygamní a že volba záleží výhradně na mužích.

Změna zákona budí v Guineji kontroverze. Ženy ji vesměs vítají, protože je před zákonem zrovnoprávňuje a dává jim právo rozhodnout o budoucím uspořádání rodiny. Muži ale upozorňují, že nové nařízení zničí tradice a může nakonec být nevýhodné i pro ženy.

„Máme více žen než mužů... uvidím raději, když se má dcera stane druhou nebo třetí manželkou, než když bude muset zestárnout sama,“ citovala AFP bývalého ministra komunikace.

Reklama

Výběr článků

Načítám