Hlavní obsah

Pytlák šel na nosorožce, napadl ho slon a sežrali lvi

Novinky, tcs

Výprava za nosorožčími rohy se nevyplatila jednomu z pětice pytláků, kteří minulé pondělí zamířili do jihoafrického Krugerova národního parku. Pracovníci parku našli pouze pytlákovu okousanou hlavu a kalhoty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Skupina pěti pytláků se vydala na lov přísně chráněných nosorožců minulé pondělí v noci. Jenže nic nešlo podle plánu, muže zaskočil rozzuřený slon, který dle vyjádření policistů jednoho pytláka napadl a zabil. O případu informoval server CNN.

Jeho komplicové mrtvolu alespoň odnesli k cestě, aby ho ráno našli kolemjdoucí. Avšak dříve, než tělo mohli objevit místní rangeři, všimla si ho smečka lvů. Pytláci o smrti informovali rodinu zemřelého v úterý večer, která věc oznámila úřadům.

Ve středu byla ustanovena pátrací jednotka, policisté hledali tělo ze vzduchu. První den pátrání ale žádný úspěch nepřinesl, teprve ve čtvrtek ráno bylo nalezeno to, co z pytláka zbylo – téměř dohola okousaná lebka a zbytek kalhot.

Rodině zabitého pytláka vyjádřil soustrast ředitel parku Glenn Phillips. „Vstoupit do parku ilegálně a pěšky není příliš moudré. Je tu mnoho nebezpečí a tento případ je toho důkazem,“ uvedl Phillips. „Je velice smutné vidět dcery zemřelého zarmoucené touto ztrátou a ještě horší, že jsme mohli najít jen tak málo z jeho pozůstatků,“ dodal.

Počet případů klesá, ale pomalu

Nutno dodat, že pro spoustu pytláků je ilegální lov jediným zdrojem obživy a rozhodně to nejsou oni, kdo má největší zisky. Podle policistů a ochranářů si dnes pytlák může za roh vydělat odhadem 10 až 20 tisíc randů (zhruba 16 až 32 tisíc korun).

V Asii, která je tradičně největším odbytištěm rohoviny, se ještě v roce 2014 na černém trhu platilo za kilogram nosorožčí rohoviny odhadem 60 až 100 tisíc dolarů (1,3 až 2,2 milionu korun). Nyní je cena zhruba poloviční, přesto je poptávka po rozích stále velká.

V Jihoafrické republice žije asi 20 tisíc nosorožců, což činí zhruba 80 procent světové populace. Od roku 2013 uloví pytláci ročně kolem tisícovky kusů, loni to bylo naštěstí „pouze“ 769.

Reklama

Výběr článků

Načítám